Кабмін пропонує звільнити від відповідальності виробників Covid-вакцин

 

 

 

 

Неймовірно, але факт. Днями кабмін вніс у Верховну Раду законопроект, який звільняє виробника вакцин від будь-якої відповідальності за наслідки їх застосування. Документ під номером 5247 оприлюднений на сайті парламенту. Повідомляє newch.news.

Кабмін пропонує внести зміни до статті 9-2 Закону України “Про лікарські засоби”. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що таке рішення обумовлене участю України в програмі COVAX, завдяки якій країна отримає вакцину від коронавируса.

Автори документа вказують, що вакцини від Covid-19 розроблялися в умовах пандемії, які вважаються екстреними, тому учасники механізму COVAX погоджуються звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, які можуть виникнути в результаті застосування цих вакцин.

У закон про лікарські засоби Кабмін пропонує внести пункт такого змісту: “Після державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавирусной хвороби (Covid-19) під зобов’язання для екстреного медичного застосування, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в сфері охорони здоров’я, за рішенням Кабінету міністрів України має право приймати зобов’язання від імені України, пов’язані із застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавирусной хвороби (Covid-19), державна реєстрація яких здійснена відповідно до вимог цієї статті, в тому числі про відмову від суверенного імунітету в можливих суперечках щодо таких зобов’язань, а також звільнення від цивільної відповідальності виробника і / або власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, залучених до здійснення заходів, пов’язаних з вакцинацією, за будь-яку шкоду, викликані застосуванням таких вакцин “.

Фото ілюстроване

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь