Слово священика: Торжество Православ’я

 

 

 

 

Євангельське читання Першої неділі Великого посту є слова апостола Іоана (Ін.1:43-51), де описується як апостол призивав учнів. Ця неділя в Православній Церкві також називається Торжеством Православ’я. Не будемо вдаватися в історію встановлення цього торжества, хоча на перший погляд під цими словами уявляється щось торжественне, якась архієрейська літургія з багатьма священнослужителями. Але насправді це звичайна літургія, після якої торжественно піддаються анафемі певні невідомі люди, окрім відомого нам гетьмана Івана Мазепи.

Христос кличе і призиває кожного. Навіть якби у той далекий час і не знайшлося б апостолів, або вони відмовилися б проповідувати, то тоді б за Біблією каміння б почало проповідувати. Але ми є зараз, сьогодні, а не тоді, а Христос сьогодні Той же Самий, Який був і тоді, кличе до Себе всіх, хто страждає гріхом, і не може самотужки звільнитися від нього. Тільки Він є для нас спасінням, і тільки Він Один є для нас прикладом для наслідування, а всі решта послідовники.

Якщо ми зайшли сьогодні в храм, це вже є торжеством Православ’я, бо ми відгукнулись на поклик Христа. І, знаходячись в церковному середовищі, де присутній Сам Бог і грішники, будемо уважно слухати, сприймати, виконувати, що пропонує нам Свята Православна Церква для нашого спасіння. Амінь.

 

Протоієрей Сергій Олексійович Чутченко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь