Уже цього літа в Ніжині реалізують “Діалог про минуле заради майбутнього”

 

 

 

 

Протягом червня-серпня 2021 р. у Ніжині на базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя буде реалізований проєкт соціальної дії “Діалог про минуле заради майбутнього”. Проект соціальної дії реалізуватиметься за адміністративної підтримки ГО “Лабораторія Ініціативної Молоді” спільно з КЗ Ніжинський міський молодіжний центр та фінансуватиметься програмою Active Citizens Ukraine British council Ukraine. Автором та менеджером проекту є к.і.н., доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ імені Миколи Гоголя Юлія Кузьменко.
Проект «Діалог про минуле заради майбутнього» має на меті сприяти посиленню міжсекторальної співпраці в громаді м.Ніжина заради зміцнення соціальної та міжсекторальної згуртованості, а також подолання суспільного розколу засобами культурно-просвітницької діяльності та розвитку публічної історії в місті.
У якості головного інструменту налагодження діалогу в громаді ми пропонуємо імплементувати провідну практику країн західної Європи – публічну історію міста, тобто пояснення або презентацію історичних знань про минуле Ніжина доступними та зрозумілими для широкого загалу засобами. Вибір цього засобу для досягнення поставленої мети невипадковий, адже:
📌по-перше, історична спадщина міста є здебільшого не лише безконфліктним ґрунтом, але і приводом для пишання мешканців;
📌по-друге, Ніжин має достатню кількість фахівців – професійних істориків, музейних працівників, гідів, щоб задовільнити попит мешканців міста на інтелектуальний розвиток у сфері історичного краєзнавства;
📌 по-третє, пропонований метод публічної історії передбачає діалог учасників заходу, тобто не лише історики розповідатимуть про власні підходи до вивчення і розуміння минулого, а й соціум рефлексуватиме про досвід минулого, проблеми сьогодення та погляди на майбутній розвиток громади, що дасть можливість налагодити конструктив та порозуміння в громаді;
📌по-четверте, у розвитку публічної історії Ніжина зацікавлена не лише інтелектуальна спільнота, але й місцева влада та бізнес, які прагнуть розвивати локальний туризм та популяризувати Ніжин як унікальний туристичний об’єкт Чернігівщини та України загалом.
На подвір”ї Гоголівського корпусу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя буде працювати мобільний майданчик під відкритим небом, який стане платформою для діалогу мешканців громади, які зацікавлені у пізнанні історії свого міста та діалогу між мешканцями міста та різними інституціями громадянського суспільства, місцевим бізнесом та владою.
Інформацію взято зі сторінки Yuliia Kuzmenko
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь