На Ніжинщині росте гриб, який може змінювати забарвлення. Фото

 

 

 

 

У весняний час на території Регіональний ландшафтний парк “Ніжинський”
можна побачити незвичайний на вигляд яскраво-червоний чашеподібний гриб.
Часто запитують: «Що то за диво гриб?»
Цей маленькій гриб САРКОСЦИФА червона (Sarcoscypha coccinea) …У народі його називають “бабусине вухо”, “ельфова чаша”, “червона чаша”….
Місце зростання:
сухі гілки, коріння дерев і хмиз, прикритий родючим ґрунтом або опалим листям. Можуть селитися на деревних залишках, покритих мохом.
⚪Забарвлення:
може змінюватися в залежності від клімату. При підвищеній вологості гриб стає яскраво-червоним, а при низьких температурах набуває блідого кольору.
Саркосцифа є ЕКОЛОГІЧНИМ ІНДИКАТОРОМ:
не росте поблизу промислових зон і автотрас, тому місцевість, де вона обліплює деревні залишки яскравими грибочками, можна вважати екологічно чистою.
Територія РЛП “Ніжинський”— чудове місце для прогулянок і що не маловажливо ЕКОЛОГІЧНО чиста територія.
Їстівність суперечлива: різні автори та джерела розходяться щодо оцінки їстівних якостей цього гриба (від неїстівного до їстівного навіть у сирому вигляді)🍴. Треба запитати у затятих грибників та науковців, що вивчають мікологію
Лікувальні властивості саркосцифи червоної : грибним порошком присипають рани під час кровотеч, щоб зупинити кров, і не допустити зараження. Північноамериканські індійці, знаючи про антисептичні якості гриба, навіть присипали ним пупки новонароджених дітей після обрізання пуповини.
Такий маленький, а такий цікавий гриб!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь