Чи відмінять на Чернігівщині посилений карантин з 10 травня?

 

 

 

 

21 квітня в Чернігівській міськраді відбулась нарада, в ході якої традиційно питанням номером один стало обговорення статистики захворюваності на ковід та дотримання карантинних обмежень.

Ольга Малець в. о. начальника Управління охорони здоров’я:
– В області і Чернігові протягом двох останніх тижнів іде зростання кількості госпіталізованих – 250 проти 205 на минулому тижні. Приріст 22%. Показник виписаних пацієнтів відстає від поступлень хворих.
Погіршився показник летальності. За минулий тиждень в місті померло 25 осіб, на позаминулому – 19. Люди, які померли мають вік – 60+ (88%). 12% – віку 44-50 років. Дуже насторожує, що з’явились летальні випадку серед пацієнтів працездатного віку.

Мер Владислав Атрошенко заслухавши представницю медичної галузі почав у голос розмірковувати над ефективністю карантинних заходів:
– Не зовсім зрозуміла їх ефективність, наприклад, в тих містах, де працює метро і при цьому закриваються ресторани. Люди відносяться до обмежень несвідомо – і це є головною проблемою.

– В Чернігові 5 квітня були введені максимальні карантинні обмеження, – а реального ефекту від них нема. Кількість госпіталізованих хворих з важкими симптомами збільшилась. У нас всього 535 ліжкомісць, ми ж зараз на межі 400 госпіталізованих. Через це людей почали швидше виписувати. Якщо б вони лежали по всім правилам – хоча б три тижні, то в нас на сьогодні було б не менше 1500 ковідних пацієнтів в лікарнях, – сказав мер.

– Висновок такий: реального результату, якого б хотілося досягнути – карантинні заходи не дають. Те що ми частково закрили малий та середній бізнес – це ні на що не вплинуло, окрім того що постраждали фінансово представники цього бізнесу. Штрафів ніхто не виписує, тому що люди живуть бідно. При цьому ніхто заборон не дотримується. Відсоток людей, які бережуться – не більше 15%, всі інші вважають, що хвороба на них не діє.

Зараз будуть проходити пасхальні свята. В церквах правитимуть служби, що викличе скупченість людей і це буде мати негативні наслідки.

Мер запропонував провести начальнику відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Годуну Григорію Володимировичу провести нараду з головними лікарями міста та продумати чи слід продовжувати карантинні обмеження в Чернігові і в якій формі. І повернутися до цього питання 27-го квітня на наступній нараді, яка пройде напередодні сесії.

– Очевидно, що наші досягнення в плані зниження захворюваності нульові. При цьому вакцини в достатній кількості нема і за що мені агітувати? Коли вона була, – я вакцинувався, аби брали приклад, – зауважив Атрошенко.

Ольга Малець повідомила присутнім, що вся вакцина Ковішилд вже використана, нею було вакциновано 3800 жителів міста Чернігів, в області 8500. Зараз в місто поступило 200 доз вакцини Короновак (на область дали 1440 доз) китайскої компании Синовак та 220 доз Пфайзера (на область дали 1170 доз), які будуть направлені на вакцинацію пацієнтів геріатричного пансіонату. Що вочевидь недостатньо, аби підсилити протиепідемічні заходи в найближчі строки вакцинацією, та за допомогою неї зменшити кількість хворих на ковід. Зараз місто чекає на повторне надходження вакцини Ковішилд (китайської та південнокорейської платформ Астразенека), аби мали змогу отримати другу дозу вакцини, ті, хто нею вже вакцинувався попередньо. Вона надійде через 3 місяці.

– Я впевнений, що через декілька місяців, ця вакцина буде ледь не в кожному кіоску продаватися, адже вона приносить надзвичайні прибутки її виробникам, – сказав мер.

– Через пасхальні та травневі свята за логікою карантин треба протримати до 10 травня. Тож я хочу почути думку чи слід його продовжувати після цієї дати, якщо він не діє. Адже в транспорті так чи інакше заходи не виконуються, в супермаркетах – також.

Атрошенко також запропонував провести зібрання директорів чернігівських супермаркетів та ринків, аби з ними обговорити питання організації та дотримання відвідувачами карантинних вимог. Та наголосив, що до вівторка 27 квітня потрібно визначитися з терміном дії посиленого карантину. В тому числі він повідомив, що, скоріш за все, людям дозволять їхати на кладовища на поминальні, оскільки ці заходи проходять на свіжому повітрі.

Gorod.cn.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь