Інтерв’ю з ніжинкою, яка 43 роки пропрацювала секретарем

 

 

 

 

21 квітня – Міжнародний день секретаря.

Його почали відзначати з 1952 року в США. Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але й ті, від кого залежить робота офісу. Пише dilovamova.com.

Це і помічники директора, і офіс-менеджери, і асистенти.

До речі, ця професія входить до п’ятірки найбільш затребуваних.

Після виникнення друкарської машинки, секретарями почали наймати жінок. За хвилину вони повинні були набирати близько чотирьохсот символів. Стенографію робили зі швидкістю 40 слів на хвилину. Також вимогами були володіння іноземними мовами і навички спілкування з людьми.

Журналісти «Нежатин» поговорили із жінкою з Ніжина, яка більше 40 років працювала секретарем у Ніжинській міській лікарні.

То ж, знайомтеся – Параскевія Сергіївна Сахарова

Доброго дня! Скажіть, в якому році ви почали працювати секретарем і де?

Ой – це було дуже дано! (Сміється – авт.) От як прийшла у листопаді 78 року так і до 2021 була секретарем у Ніжинській міській лікарні. Тільки ось із 1 лютого цього року перейшла на посаду діловода.

Чи мріяли у дитинстві стати офісним працівником, чи гралися у лікарів і т.п.?

В дитинстві я мріяла стати лікарем, а в юності їздила вступати до медінституту, але не здала всі екзамени. Спробувала і в медучилище – теж не вийшло. І тому, після закінчення школи, пішла працювати на меблеву фабрику шліфувальницею і затрималася там на 8 років.

Але, все ж таки, доля склалася так, що привела мене в медицину, але вже не лікарем чи медсестрою, а секретарем.

Якщо взяти сучасного секретаря і тих часів: наскільки, на вашу думку, все змінилося, що стало краще, а що, можливо, і гірше у цій роботі?

Звичайно, що стало краще. На той час у нас була звичайна, механічна друкована машинка, а потім – електрична. Дуже багато було кореспонденції, різних листів, звітів, які потрібно було друкувати. Якщо десь опечатка, чи якась неточність – все заново передруковували! Адже у нас в лікарні на секретаря покладено дуже багато роботи. Проте, зараз, у новітній вік технологій, звичано набагато зручніше працювати з документообігом.

Що вам найбільше подобалося у вашій роботі, а що найменше?

Я люблю друкувати, набирати тексти. Саме цієї роботи у мене завжди вдосталь! А от що не подобалося – важко зказати. Я свою роботу завжди любила і зараз люблю.

чи не снилася робота, тексти, друкарські машинки, комп’ютер, набирання тексту або ж телефонні дзвінки?

О! – снилася! ( Посміхається – авт.). Адже приходиш додому і продовжуєш думати про роботу, щось планувати, обмірковувати. Тому за стільки років роботи, снилася і не раз!

Якщо повернути час назад, чи обрали цю ж саму професію, чи ні?

Обрала б цю саму! ( Відповідає не задумуючись – авт.)

Чи маєте побажання тим людям, які хочуть обрати роботу секретаря?

Хочу сказати, що бути секретарем – цікаво. Ти постійно вдосконалюєш якісь навички, знання, в плані діловодства,  спілкування з різними людьми, отримуєш новий досвід. Секретар – хоч і не проста та відповідальна, але досить цікава робота!

 

Фото з архіву

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь