У Ніжинську міськлікарню терміново потрібні донори!

 

 

 

 

Донорство завжди було проявом великої благодійності та високого людського гуманізму. Лише за останній рік кількість донорів в Україні зросла у кілька разів, але одночасно збільшується і кількість хворих, яким необхідно лікування компонентами донорської крові. Окрім онкологічних хворих, жертв автоаварій та техногенних катастроф, допомога донорів особлива необхідна пораненим в зоні АТО/ООС.
Донорами можуть бути фізично здорові громадяни, які досягли 18-річного віку і старше.
Повне протипоказання донорству – перенесені інфекції, зокрема, ВІЛ-інфекція, сифіліс, вірусні гепатити (навіть гепатит А – хвороба Боткіна), онкологічні хвороби. Не можуть стати донорами особи, в яких діагностовано токсоплазмоз, лейшманіоз та інші інфекційні хвороби.
Існують і певні тимчасові обмеження, для прикладу, якщо донор в переддень здачі крові вживав алкоголь, то забір крові протягом двох діб не проводять. Після перенесеного захворювання на грип чи гострі респіраторні інфекції повинно пройти не менше двох тижнів. Донор не може здавати кров протягом року після татуювання чи пірсингу. Теж саме стосується осіб, яким нещодавно провели хірургічну операцію, або пацієнтів, які перенесли соматичні захворювання, зокрема, гіпертонію, ішемічну хворобу серця чи виразкову хворобу шлунку.
Перед здачею крові слід дотримуватись певної дієти: виключити з раціону жирну, смажену, гостру та копчену їжу, а також молочні продукти – сир, кефір, йогурти, масло та яйця. Адже після їх вживання компоненти крові стають непридатними для використання. За день до здачі крові необхідно також відмовитися від соняшникового насіння, горіхів, кави та шоколаду. При вживанні цих продуктів кров стає жирною і в’язкою, що значно ускладнює процес забору. Необхідно утриматись і від тютюнопаління, адже воно може погіршити самопочуття, спричинити запаморочення чи нудоту.
У день здачі крові можна вживати легкий суп, нежирну кашу, нежирне м’ясо (яловичину, курятину, крільчатину, свинину). Вранці, на сніданок, до чаю, можна з’їсти булочку, але не з маслом, а з медом чи варенням.
Які фізіологічні процеси відбуваються в організмі донора після здачі крові? Кістковий мозок починає активно виробляти нові лейкоцити, тромбоцити та еритроцити. Нові лейкоцити підвищують опірність імунної системи. Постійний донор має більше шансів на життя при значній втраті крові.
Системи забору крові одноразові, стерильні і використовуються лише безпосередньо перед здачею крові. Діяльність служби Центру крові досить регламентована і знаходиться під постійним контролем санітарно-епідеміологічної служби.

Сьогодні допомоги потребують наші земляки, ніжинці, що опинилися в Ніжинській міській лікарні, про це на своїй сторінці повідомила Ганна Б’янка, викладачка Ніжинського Державного Університету імені миколи Гоголя та закликала долучитися до донорства ніжинську громаду!
Джерело: mynizhyn

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь