Ніжинський ветеран органів внутрішніх справ Петро Крапив’янський відзначив 95-річччя

 

 

 

 

Начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський привітав шанованого ювіляра та вручив йому орден «Патріот України». Від себе особисто та всіх поліцейських Чернігівщини керівник поліції побажав імениннику міцного здоров’я, гарного настрою та натхнення.
Петро Андрійович – почесний громадянин Чернігівської області, автор восьми книг-спогадів про Другу світову війну.
Переконаний, що всі ми маємо знати і шанувати подвиги минулих поколінь. Петро Крапив’янський – справжній герой свого часу, професіонал-слідчий, що пропустив через себе понад півтисячі справ, – говорить Володимир Нідзельський. – Для мене честь сьогодні познайомитися з видатним воїном та правоохоронцем та вітати його з 95-м днем народження!
Народився 24 квітня 1926 року в селі Червоні Партизани (нині – Володькова Дівиця) в родині потомственних хліборобів.
З березня 1943-го Петро служив у другому полку партизанського з’єднання «За Батьківщину»: займався розвідкою, підривав поїзди, залізничні мости, відбивав атаки при проведенні облав. Згодом ніжинський партизан брав участь у звільненні Києва. Після цього його направили в полкову школу, з якої Петро вийшов молодшим сержантом, командиром мінометного розрахунку і відразу ж вирушив на фронт.
Війна стала справжнім випробуванням на міцність для Петра Крапив’янського – тричі його матері сповіщали про смерть сина, і тричі йому дивом вдавалося вижити.
Наприклад, при взятті міста Ґумбін ворожий снаряд накрив міномет, яким командував сержант Крапив’янський. Всі, хто був поблизу, бачили, що на місці міномета залишилась глибока воронка. Однак Петро вцілів – коли похоронна команда відгребла бійця з-під землі, він виявився живим. Після лікування Петро повернувся на фронт і закінчив війну аж у Східній Пруссії.
Після війни життя налагодилося: Петро Андрійович вступив до Харківського юридичного інституту, у 1955-му – одружився, а ще за два роки у подружжя народився первісток.
Своє життя ветеран присвятив службі в органах внутрішніх справ: працював помічником прокурора міста Ніжина, а потім слідчим залізничної міліції станції Ніжин.
Петро Крапив’янський пройшов усі щаблі кар’єрної драбини: від лейтенанта до полковника.
Колишній міліціонер у свої 95 років ні хвилини не сидить без діла. Вже у відставці він став записувати спогади про буремні події свого життя та видав вже три книги: «В лісах навколо Ніжина», «На варті закону», «Шляхами переможців».
Петро Андрійович удостоєний понад трьох десятків нагород, серед них – Орден Великої Вітчизняної війни II ступеня за хоробрість, стійкість, і мужність, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, Орден «За мужність», Нагрудний знак «Партизан України». Сьогодні керівник поліції Чернігівщини Володимир Нідзельський вручив ветерану ще одну почесну нагороду «Патріот України».
Петро Крапив’янський щиро подякував за виявлену честь, подарував керівникові поліції області книгу свого авторства та поділився з присутніми своїм секретом довголіття та бадьорості.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь