Перлини сучасної літератури: Людмила Ющенко про свій поетичний світ…

 

 

 

 

Сучасні письменники більш широко пояснюють наше сьогодення, в своїх творах вони розкривають не тільки проблеми, але й розкривають розвиток суспільства. В своїх творах вони ставлять невирішені питання, які потребують уваги , адже слово доноситься не тільки слухом але й торкається кожного серця.

Саме такою письменницею є ніжинка  Ющенко Людмила Олександрівна.

  • Пані Людмило , розкажіть трохи про себе.

– Я народилася 2 лютого 1976 року в селі Прачі Борзнянського району, але все дитинство провела в селі Долинському Сосницького району у родині маминих батьків. У дитинстві полюбляла слухати життєві історії, які розповідав мій дідусь Петро.  З юних років зародилася любов до літературного слова і до книг, яка згодом  вплинула й на вибір професії.

У 1999 році закінчила Київський національний університет культури і мистецтв імені О.Корнійчука, а в 2001 р.   –   Ніжинський державний педагогічний університет ім. Миколи Гоголя.

З 2000 року працюю викладачем інформаційних й бібліотечних дисциплін у КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради.

  • Коли я навчалася у коледжі, то пригадую, як Ви на виховній годині знайомили нас зі своєю літературною творчістю.  Тож з чого все почалося?
  • Важко сказати. Мабуть з того моменту, коли почала переповідати своєму сину розказані в дитинстві моїм дідусем історії про козаків, більшовиків, про те, як жили люди до революції та після, як боролися під час другої світової війни і інше. А мій син Микола порадив їх записати.

Окрім того і саме життя підкидає цікаві сюжети.  Працюючи в коледжі я написала декілька новел і віршів.

  • Який же вплив має робота на написання творів?
  • Мені дуже часто доводилося писати сценарії до різних свят. У процесі цієї роботи приходить безліч думок і виникає бажання поділитися з глядачами власними спостереженнями й почуттями. Так, наприклад, під час знайомства першокурсників спеціальності «Інформаційна, бібліотечна й архівна справа» з навчальним закладом, я їм цитую власні вірші про коледж, такі як «У ніжинськім краї…», «Студентська пора», а також гуморески «Студентське життя», «Нова бібліотечна послуга» і інші.

Студентське життя – це не тільки складання іспитів і заліків, але й час, коли відбуваються найяскравіші моменти: це веселощі, перше кохання, торжество юності і здоров’я, усвідомлення того, що всі шляхи на світі відкриті для творчості для рішучих і цілеспрямованих підкорювачів неможливого. Тому, спостерігаючи за юним покоління, кожного року розділяю з ними ці почуття, переймаюся їхніми невдачами або радію перемогам. У цьому студентському житті вирують незабутні емоції й відбуваються найцікавіші історії, сюжет яких передаю у своїх літературних творах різного жанру.

До речі серед студентів також зустрічаються юні обдарування, які пишуть власні літературні твори, а я ретельно збираю їх, щоб у подальшому видати  збіркою.

  • Чи доводилось Вам писати на замовлення?
  • Одразу відповім – ні. Я сідаю писати свої твори лише у тому випадку, коли душу переповнюють емоції або враження від того, що відбувається у моєму житті. Коли мені пропонують написати на якусь тему чи до якогось свята, то у мене спрацьовує професійна звичка запропонувати людині шедеври української чи світової класики, або й навіть твори місцевих письменників. Я не вважаю свою творчість професійною, це лише захоплення якими я ділюся зі своїми друзями.
  • Я знаю, що Ви опублікували свою першу збірку новел «Таємничий Ніжин». Чи плануєте нові публікації?
  • У мене вже достатньо накопилося літературних творів різного жанру, які я мрію опублікувати, але, на жаль, дуже багато часу забирає професійна діяльність. На даний час я є секретарем науково-методичної підкомісії при Міністерстві освіти і науки України по розробці Проєкту стандарту фахової передвищої освіти зі спеціальності «Інформаційна бібліотечна та архівна справа». По завершенні даного проєкту я думаю у мене знайдеться час для підготовки до друку нової збірки, присвяченої студентському життю.

Інтерв’ю провела Позняк Леся, студентка Ніжинського Державного Університету ім. М.В.Гоголя

III – курсу Філологічного факультету

Спеціальності 061-Журналістика , видавнича справа і редагування  

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram                                                                             

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь