«Де це мої ноги?» Свідомість не втрачав. Як тріщало чув. На Володимира Бордакова упав трактор

 

 

 

 

На Володимира Бордакова упав трактор Т-150. Зірвався з домкрата і придавив груди. Зламав хребет, п’ять ребер, лопатку, пом’яв легені.


Володимир Бордаков обідає

Володимир Бордаков з Прибині
, що на Корюківщині, лежить у нейрохірургічному відділенні Чернігівської обласної лікарні. Очікує операцію на хребті.

— Усе трапилося 1 квітня, — розповідає. — Придавив трактор Т-150, вісім тонн. Піддомкратили, я під трактором якраз був. Поїхало, на мене впало. Треба було відремонтувати, поміняти колесо. А вже стемніло. Працювали з ліхтариком. Мені напарник подзвонив. Каже, приїдь допоможи, є на пару днів термінова робота. Яди треба вносити. Кажу, давай, село ж поряд. Я родом з Шишківки. А живу в Прибині. Робота ж у Перелюбі, сусідньому селі, та біля Рибинська. От і поміг…

Я усе пам’ятаю. Свідомість не втрачав. Як воно тріщало, чув. Відразу на пацанів кажу: «Де це мої ноги?» Ніг тоді вже не відчував. І до цих пір не відчуваю до пояса.

У Корюківку доставила «швидка». На другий день перевезли сюди, у нейрохірургію обласної лікарні.

Легені були забиті, рідина накопичилась. Був крововилив у ліву легеню. У нейрохірургію приходили спеціалісти з торакального (грудного) відділення. Пробивали, щоб рідина витікала. Дренаж зробили, трубочки вставили. Вже витягли їх, заживає. Ребра гояться. Поболюють іще. Дихати можна. Кашлянуть особо не можу. Лопатка поламана. Теж заживає. Без гіпсу. Лежу на спині. Спина вогнем горить.

— Кушать, — заносять в палату обід: борщ, картопляне пюре, котлету.

— Я нормально їм, без допомоги, — Володимир стелить на груди рушничок і сам знімає з приліжкової тумбочки металеву миску з борщем. — Свої прибамбаси є, — бере коктейльну трубочку, через яку рідину з борщу можна пити. — 3 першого дня сам. Щоб менше залежати.

— Якщо треба трохи повернутися набік?

— Ні, ніяк. Головою ворочаю, руками. Якщо памперс міняють, набік повернуть. Самому ні піднятися, ні повернутися. Як оперуватимуть, покладуть на живіт. Сподіваюся на операцію. 39 років мені, 40 буде у травні. Неохота лежати в такі роки…

Живу з сином, дружиною. Дружина соцпрацівниця. Дочка — у Чернігові, заміжня, вже й онук у мене є. Переживають. Дочка й сестра приходять. Сестра рідна молодша моя, Тетяна, бідова. Помагають. Попрошу, так спину протруть. Трохи копійку назбирали. А начальство… Я працював неофіційно. У Корюківку привезли, мамаша приїхала, так хазяїн три тисячі дав, типу, це його зарплата. І на цьому все. Хазяїн чернігівський (трактор Т-150, за словами працівників Перелюбського старостату, пов’язують з підприємством «Цензур», воно зареєстроване в Чернігові. — Авт.).

Я 13 років на тракторі проробив, на «кіровці», — продовжує Володимир. — По дядьках, по найму. То під Чорнобилем — дискував, орав. То під Черніговом, то в Полтаві. Потягало мене по всій Україні. Наколка на руці — служив у прикордонних військах у 1999.

Часто виручав Корюківський військкомат. Збори на місяць — я був завжди готовий. А сьогодні дзвонили з Житомирського прикордонного загону, просипи на контракт. Кажу: «Спасибі, я вже відслужив своє».

Нейрохірург Геннадій Дубина: «Хребет будемо скріпляти системою»

— Пацієнта очікує складна операція, — говорить Геннадій Дубина, завідувач нейрохірургічним відділенням Чернігівської обласної лікарні, кандидат медичних наук. — Складна, як і все, що пов’язане зі спинним мозком. Хребет скріплятимемо транспедикулярною системою. Вставляються гвинти у хребет, вище рівня перелому і нижче. І це все буде триматися. Хребет довго гоїтиметься. Там вибуховий перелом, хребець розлетівся. А пацієнту треба починати реабілітацію. Присаджувати, повертати. Операція потрібна для того, щоб почати реабілітацію якомога раніше та інтенсивніше.

— Відновиться робота спинного мозку?

— Це буде видно під час операції. Проблема в тому, що спинний мозок, — він товщиною з мізинець, — якщо розірвався, То не зростається, на жаль. М’язи зростаються, кістки зростаються, зв’язки зростаються, печінка виростає, а спинний мозок — ні Подивимося, який спинний мозок, ушкоджений чи неушкоджений. Хоча по тих симптомах, які є, можна сказати, що мозок дуже сильно постраждав. Не працюють ноги, а це симптом ураження спинного мозку.

— Наскільки дороге лікування?

— Зараз пацієнт отримує лікування практично безкоштовно. Однак конструкцію для кріплення треба буде купувати. Тому що держава їх, на жаль, не закуповує. Конструкція підбидається індивідуально. У Київ відсилаємо знімки. Виміряють, кажуть, яка потрібна. Вартість приблизно 50-70 тисяч гривень. Буває й 100-150 тисяч. Все залежить від того, що, як і де зламано. Головне призначення конструкції — хребці треба поставити на місце і закріпити. Як кістка на руці чи нозі зламалася — її слід поставити на місце і зафіксувати, щоб зрослося. Так і тут.

Хворого треба лікувати, який би діагноз не був, — упевнений Геннадій Дубина. — Яка б важка травма не була. Навіть несумісна з життям. Чи онкологічне захворювання. Треба лікувати, тільки тоді ми побачимо, який результат.

Карта для допомоги Володимиру Бордакову:

5168 7451 0010 4873 Цимбаленко Тетяна Олексіївна.

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №17 (1824), 29 квітня 2021 року

Центральне фото ілюстроване

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь