Кліщі активізувалися: що робити, якщо вас все-таки укусили?

 

 

 

 

Як тільки настала тепла, сонячна погода багатьох людей уже не втримати вдома. Після роботи, у вихідні вони поспішають у парки, на галявини, в ліс або ж на дачі чи присадибні ділянки. Куди завгодно, але на природу, подалі від коронавірусу.

Та, на жаль, небезпека чатує на нас і на природі, правда дещо інша – кліщі, через укуси яких можуть передаватися інфекційні захворювання, найчастіше хвороба Лайма.

У травні з приходом тепла кліщі особливо активізувалися і на цей місяць припадає пік їхньої активності. Повертаючись з прогулянок чи відпочинку на природі, дач, присадибних ділянок люди все частіше виявляють на тілі «непроханих гостей».

Пять порад, які допоможуть розминутися з кліщами

Першим проявом хвороби Лайма, що з’являється через 3-32 дні після укусу кліща, є червона пляма на місці присмоктування, що поступово відцентрово збільшується. При відсутності терапії на цій стадії хвороби через кілька місяців і навіть років у 60% пацієнтів уражаються суглоби, у 15% – нервова система, у 8% – серце.

Як уникнути небажаної зустрічі з кліщами? Ось п’ять порад від лікаря-інфекціоніста:

1. Якщо плануєте виїзд на природу, заздалегідь подбайте про відповідний одяг. Він повинен максимально закривати тіло: сорочку чи блузку краще одягнути на довгий рукав, штани заправити у шкарпетки. Взуття краще взяти закрите. Хустина чи капелюх також зайвими не будуть. Одяг краще обирати світлого кольору, бо на ньому ви швидше помітите кліща.

2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент (продаються у торгових мережах), який відлякує кліщів.

3. Для відпочинку обирайте сонячне місце на відкритих галявинах, подалі від кущів і високої трави.

4. Якщо прогулюєтеся парком чи лісом, то йдіть посередині стежки, подалі від кущів.

5. Під час і після повернення з відпочинку, уважно огляньте себе і близьких, бо відчути укус кліща складно. Одяг, у якому були на природі, краще зняти у коридорі, випрати і випрасувати, бо витрушування не завжди допоможе позбутися кліща. Якщо на прогулянці з вами був собака, то огляньте і його.

Що робити, коли кліщ таки присмоктався?

Передусім, не панікувати. Не всі кліщі є заразними, хоч кожного слід розглядати як такого, що може інфікувати.

Якщо швидко і правильно зняти кліща, то ризик підхопити хворобу Лайма суттєво мінімізується. Коли кліщ на тілі був менше доби (а він може триматися до 12 діб), то ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%.

Якщо виявили на тілі кліща, спеціалісти радять: найкраще під’їхати в найближчий медичний заклад, щоб там правильно його зняли. Але не відкладати візит на завтра, а їхати відразу.

Якщо медпункту поблизу нема, то спробуйте витягнути кліща самі. Обгорніть пальці бинтом чи марлевою серветкою і спробуйте витягнути його. Робіть це поволі, щоб витягнути всього кліща, а не його частину. Рану обробіть антисептиком, а руки добре помийте з милом.

Повідомте про цей випадок сімейного лікаря і впродовж трьох тижнів спостерігайте за станом здоров’я і місцем укусу. Якщо на місці укусу з’явилася еритема (червона пляма у вигляді кілець), а вона виникає у 50-60% випадків, значить, кліщ попався інфікований. Еритема зазвичай гаряча на дотик, болюча, часто супроводжується свербінням, форма її округла або овальна, рідше – неправильна.

Але і у цьому випадку панікувати не варто, хоч треба негайно йти до сімейного лікаря чи інфекціоніста. Хвороба Лайма добре піддається лікуванню антибіотиками. Головне, не задавнити хворобу.

 

За матеріалами Zaxid.Net

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь