Який вік ялин біля Ніжинського університету? Фото

 

 

 

 

Чи помічали ви, які величні й замріяні ялини височіють біля старого корпусу Ніжинського державного університету, в якому навчався Гоголь?.. Чи задумувались про те, скільки ж їм років?..

Їхні стовбури такі високі, що верхівки дерев важко роздивитися, вони губляться десь там, у сонячних променях та обіймах вітру… Ці дерева вже давно створюють приємний затінок біля університету і дарують бажану прохолоду в спекотні дні… А пустотливі руді білки, які цілими поколіннями мешкають у зеленій зоні біля університету, давно облюбували розваги на їхніх гілках.

Тільки уявіть, скільки бачили на своєму віку ці могутні дерева і скільки б могли розказати, якби вміли говорити… То ж який хоч  приблизний вік хвойних красунь? Точної відповіді, на жаль,  журналістам Нежатин ніхто не надав. Але, думки кількох спеціалістів- біологів, з якими ми спілкувалися, сходяться на тому, що цим пишним хвоям максимум 80 років.

“Судячи по зовнішньому вигляду ялин, беручи до уваги висоту цих дерев, то років 70-80”, – припустив доцент кафедри біології НДУ Сергій Пасічник.

“Років 60, а то й більше”, – такої думки дотримуються працівники Агробіостанції разом з працівниками кафедри біології НДУ. З їхніх слів, надалі буде вестись журнал, куди будуть записувати дати всіх насаджень, які відбуватимуться на території біля університету. “А то й справді, цікаво знати точний вік цих дерев, але даних про це немає”, – додали біологи.

Тож древнім ніжинським ялинам до свого сторіччя ще треба підрости… Але від того, що молодші, вони не менш прекрасні…

Навесні на темно-зелених гілках, немов новорічні свічки, виростають лілово-червоні зав’язі шишок. Так ялина радує своїм цвітом.

Валентина Пильник

Фото автора

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь