Одна кроводача може врятувати 3-4 життя: про роботу Ніжинського відділення трансфузіології

 

 

 

 

Благородна справа – бути донором крові… Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Життя цих людей залежить від тих, хто приймає свідоме рішення поділитися частинкою себе.

У Ніжині, по вулиці Московській, 21 працює Ніжинське Відділення Трансфузіології. 

Журналісти Нежатин завітали до відділення, щоб на власні очі побачити, як тут працюється та поспілкуватися з медичним персоналом…

Начальник відділення Тетяна Миколаївна Юрченко працює у відділенні рік.

-У чому специфіка Вашої роботи?

-Тут ми працюємо не з пацієнтами, а зі здоровими людьми, які виявляють бажання стати донорами крові. І це неймовірно радує і зворушує, коли в когось є дійсно альтруїстичні наміри – здати кров і врятувати кілька життів, не розраховуючи за це ні на яку плату.

Донором можна стати з 18 років, а от верхньої межі за віком немає. За статистичними даними нашого відділення, почесних донорів у нас більше 30, це, переважно, жителі Ніжина та району, які здали вже 40 літрів крові!  Заслужених донорів у Ніжині двоє – це працівник залізниці Бережняк Віталій Михайлович та Христюк Валентина Пилипівна, пенсіонерка. Ці люди здавали кров більше 100 разів!

-Коли починається Ваш робочий день, Ви ще не знаєте, скільки людей сьогодні прийде до відділення?

-Не знаємо, але чекаємо… Завжди пропонуємо донору чай з цукром і печивом. Це потрібно для тонізування судинної стінки, щоб не було гіпотензії. Здача крові – це збіднення судинного русла, тому й треба тонізувати, щоб не сталося судинного колапсу – зниження артеріального тиску.

Після кроводачі пацієнту видаємо довідку на роботу,  на два дні він може бути звільнений з роботи зі збереженням середньої заробітної плати, а також надаємо талончик  вартістю 54 грн. У одному з гастрономів донор може його отоварити.

Важливо: до здачі крові людина має бути натще, ввечері після 18.00 не вживати молочних продуктів, жирного, жареного, маринованого…

-Після забору крові певну кількість відправляють на дослідження. Чи траплялося, що у донорів у ході такого аналізу виявляли хвороби?

-Так. Для когось це стало неприємною новиною… У лабораторії Ніжинської лікарні ми перевіряємо кров на печінкові проби, далі  зразки відправляємо до Чернігова в обласний центр крові, а там уже перевіряють на різні інфекції, ВІЛ, гепатити, сифілис. Перевіряємо обов’язково всіх, в тому числі й постійних донорів. Та й перед тим, як допускати до донорства, я, як лікар, проводжу опитування, вимірюю артеріальний тиск, пульс, сатурацію, збираю анамнез, з’ясовую, чи були якісь хвороби між кроводачами.

Мінімальна доза крові, якою донор може поділитися – 300 мл, це люди астенічного типу, або ті, які приходять до нас вперше.

Максимум – 450 мл. Сама кроводача займає не більше 10 хвилин.

Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів у рік, жінки – не більше 4 разів.

-Свідомість донори не встачають?

-Зрідка. Завдяки опитуванню, визначаємо, чи боїться людина.  Інколи трапляються ситуації, коли людина життєвими умовами поставлена в таку ситуацію. що мусить стати донором, але психологічно до цього не готова. Ми намагаємося таких людей не допускати до кровоздачі, бо це і можливість виникнення колапсу, і приводить до підвищення в’язкості крові, відбувається спазм судин. Тому стараємось просто не допускати таких людей в операційну…

-Хто частіше стає донором крові в Ніжині?

-Молодь, студенти, викладачі. Найбільше донорів серед рятувальників, пожежників, залізничників, з військових частин. Багато донорів і серед медичних працівників.

-Нещодавно серед населення ширилася інформація про те, що донорської крові критично не вистачає на обласному рівні…

-Так. Зараз запаси дещо поповнили. Кількість донорів у порівнянні з попередніми роками зменшилася. Така ситуація по всій  Україні. Причина цьому – епідемія коронавірусу, у багатьох людей виник страх підхопити хвороби… Також багато хворих та з протипоказами. Але, разом з тим, кількість людей, які потребують донорської крові, на жаль, не зменшується: ДТП, кровотечі, хронічні анемії, онкологічні хворі…

-Здача крові – це не стрес для організму?

-Я б сказала корисний стрес, який стимулює кістковий мозок для оновлення всієї системи крові. Іноді жінки регулярно здають кров з метою омолодження, існує така реальна гіпотеза.

Періодичні кроводачі корисні, особливо для донорів з початковою стадією гіпертонії. Прикровоздачі на певний об’єм зменшується судинне русло і покращується загальний стан. Але не можна бути донором з  2 та 3 ступенем гіпертонічної хвороби, хронічною серцевою недостатністю, епілепсією, бронхіальною астмою, хронічними та психологічними захворюваннями.

 

Тетяна Миколаївна говорить: “На жаль, поки що крім талончика в магазин і довідки на роботу, ми не можемо нічим зацікавити. Але це щастя, що є люди, які  хочуть безкорисно допомогти. Тому хотілося б звзначити для тих, хто хоче стати донорами крові: не бійтеся! У нас у відділенні ви не ризикуєте нічим заразитись! Усі системи для забору крові одноразові, ми розкриваємо їх в операційній в присутності донора!

Пам’ятаймо про те, що одна кроводача може врятувати 3-4 життя. Адже з цільної крові відбираються різні компоненти. 

У нашому лікувальному закладі донорська кров для пацієнтів використовується безкоштовно. Взамін на це ми повертаємо у центр крові донорську кров”.

Не можемо не згадати Івана Івановича Ткаченка, який очолював це відділення з 1982 року. 1 грудня 2019 року він пішов з життя. Чудова людина, до останніх днів був оперуючим хірургом, віддав 46 років життя своїй улюбленій професії. 

Журналістам Нежатин того дня пощастило зустрітися і поспілкуватися з донором Максимом, який прийшов здавати кров. Максим тримався мужньо, як і личить справжньому чоловікові!

Хоча процес кроводачі – вперше у його житті.

Медичний персонал Ніжинського Відділення Трансфузіології не відходив від донора ні на мить.

Уся процедура прошла під пильним контролем уважних, обізнаних і, разом з тим, лагідних і щирих представниць прекрасної статі у білих халатах.

Здати кров можна з понеділка по четвер включно з 8.30 до 11.00. Конт.тел.:
(04631)4-63-61

При собі мати паспорт, ідендифікаційний код, флюорографію.

У Ніжинського Відділення Трансфузіології є сторінка у Фейсбук, де можна знайти більш детальну інформацію.

На фото (зліва направо): молодша сестра Долека Віра Григорівна, медичний реєстратор і лаборант Кубрак Ірина Михайлівна, начальник відділення Юрченко Тетяна Миколаївна, старша медична сестра Бублик Інна Миколаївна, операційна медична сестра Приходько Юлія Миколаївна.

 

Спілкувалася Валентина Пильник

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь