Метеорологи прогнозують наступний найспекотніший рік у найближчі п’ять років

 

 

 

 

Всесвітня метеорологічна організація випустила новий кліматичний звіт, у якому прогнозує тенденції щодо глобального клімату в період з 2021 по 2025 роки. Згідно з ним, принаймні один із цих років стане новим найспекотнішим, перевищивши рекорд 2016 року. Також дослідники спрогнозували, як потепління впливатиме на регіони Землі.

Що це за звіт?

Всесвітня метеорологічна організація є міжурядовою установою ООН, вона працює з 1950 року. У своєму звіті вона спирається на дані метеорологічних центрів різних країн. Для нового прогнозу Метеорологічна служба Великобританії виступала головним центром, свій внесок також зробили групи з Іспанії, Німеччини, Канади, Китаю, США, Японії, Австралії, Швеції, Норвегії та Данії. Поєднання прогнозів з різних кліматичних центрів дозволяє підвищити їхню точність. У своєму звіті організація враховує як природні зміни, так і людський вплив. У результаті дослідники вираховують можливі температури, кількість опадів, швидкість вітру та інші змінні на найближчі п’ять років. Крім того, для перевірки своїх моделювань дослідники роблять ретроспективні прогнози: звіряють прогнозовані дані із реальними, зібраними з 1960 року і дотепер, щоб перевірити їхню точність. Новий звіт охоплює період з 2021 по 2025 роки. Він не брав до уваги зміни викидів парникових газів та аерозолів під час епідемії коронавірусу, адже їхній вплив на атмосферні концентрації парникових газів був незначним через тривалий час існування багатьох з цих газів.

Наскільки спекотними будуть найближчі п’ять років?

Дослідники дійшли висновку, що глобальна температура у цей період зростатиме і буде значно вищою, ніж у 1981-2010 роках. Порівняно з доіндустріальними умовами, середньорічна глобальна температура поверхні Землі може зрости на 0,9-1,8 градусів за Цельсієм. Шанс того, що вона принаймні на один рік перевищить нагрівання на 1,5 градуси вище доіндустріального рівня, становить 44% і з часом зростатиме. Імовірність перевищення цього порогового значення за наступні п’ять років є низькою (10%). Паризька угода щодо зменшення викидів вуглецю, прагне зупинити глобальне підвищення температури на рівні 1,5 градусів у порівнянні з доіндустріальним рівнем. Таке нагрівання зазвичай трактується як довготривала тенденція, але тимчасові перевищення цього порогу очікуються раніше. Шанс, що принаймні один рік з наступних п’яти перевищить 2016 рік, який наразі є найтеплішим, становить 90%. Імовірність того, що середнє значення температури протягом 2021–2025 років буде вищим за попередні п’ять років, становить 80%.

Верхні, середні та нижні оцінки збільшення середньої глобальної температури по відношенню до доіндустріального рівня для 2021–2025 років у порівнянні з глобальними температурами попередніх періодів. Met Office

Верхні, середні та нижні оцінки збільшення середньої глобальної температури по відношенню до доіндустріального рівня для 2021–2025 років у порівнянні з глобальними температурами попередніх періодів. Met Office

Які прогнози щодо стану різних регіонів?

В середньому майже скрізь буде тепліше, ніж у 1981-2010 роках, за виключенням південних частин океанів та Північної Атлантики. Особливо це буде помітним у високих північних широтах та на материках (а не в океані). Арктика нагріється більш ніж удвічі у порівнянні з попередніми роками. Мапи тиску на рівні моря на 2021-2025 роки показують підвищену ймовірність низького тиску для обох полюсів. У субтропічній Північній Атлантиці слід очікувати низького тиску, який в поєднанні з більш високими температурами передбачає підвищений шанс потрапляння тропічних циклонів у цей регіон. Більш штормові умови також очікуються над Скандинавією. Високі та середні широти обох півкуль, а також тропіки зазнають більшої кількості опадів. Для субтропіків, навпаки, кількість опадів зменшиться.

У листопаді відбудеться конференція ООН з питань змін клімату, тож 2021 рік важливий з точки зору заходів по зупинці глобального потепління. Про те, як країни намагаються боротися з кліматичними змінами, читайте у нашому матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»

Джерело: nauka.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь