У Ніжині запрошують бажаючих стати донором крові: куди звертатися

 

 

 

 

14 червня 2021-Всесвітній день донора крові
Всесвітній день донора крові-досить нове свято,яке відзначає багато країн.Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.Наразі його святкують 14 червня.
Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.
Це свято- ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим,хто її потребує.
Донором може бути кожна здорова людина,яка має паспорт громадянина України, у віці від 18 років та вагою тіла не менше 50 кілограмів.Не допускаються до здавання крові особи,які страждають гострими і хронічними захворюваннями.Крім медичних показань до донорства не допускаються особи,які перебувають на обліку в наркологічному ,шкірно-венерологічному і туберкульозному диспансерах.
Готуючись до дачі крові,необхідно повечеряти,при цьому не можна вживати жирну,молочну їжу ,жарене,гостре,яйця,горіхи та напої,які містять алкоголь.У день дачі крові бажано відпочити,не планувати на цей день серйозних справ,інтенсивне фізичне навантаження,прийом алкоголю.Не бажано в цей день управляти транспортними засобами.За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас ,і для того,кому попаде Ваша кров.
Що робити перед здачею крові:
-намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватись;
-вживайте побільше рідини;
-відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури;
-утримуйтесь від вживання аспірину, анальгіну і ліків,що містять аспірин та анальгетики,за 72 години до процедури.
Не приходьте здавати кров,якщо відчуваєте нездужання(озноб,запаморочення,головний біль,слабкість)!
Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків,алкоголю,наркотичних речовин і перенесені захворювання.Чоловікам і жінкам можна здавати кров 6 разів на рік.
Переливання компонентів крові є невід’ємною складовою хірургічних операцій.Кров використовується для лікування анемій,онкологічних захворювань та інших недуг.Кров потрібна людям,які травмувалися внаслідок ДТП,нещасних випадків.Спеціалізовані заклади щодня мають заготовляти кров для забезпечення потреб таких пацієнтів.Кров має термін придатності,тобто її запас необхідно регулярно поповнювати і потреба в донорах постійна.
Рятуйте життя, добровільно здавайте кров та її компоненти!
Здавати кров та її компоненти під час COVID-19 безпечно!
Колектив відділення трансфузіології(переливання крові) КНП”Ніжинська ЦМЛ ім. М.Галицького” заздалегідь дякує всім, хто є або бажає стати донором.
Велика шана Вам за добре серце та чуйність! Ви даруєте і продовжуєте життя хворим.
Усіх бажаючих проявити милосердя та добровільно стати донором просимо звертатись до відділення трансфузіології міської лікарні за адресою:
вул.Московська,21.
Години прийому:  8.30-11.00,з понеділка по четвер(крім п’ятниці).
Телефон для довідок 4-63-61.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь