Водій може уникнути штрафу усунувши неполадку на місці: що потрібно знати

 

 

 

 

Водій може усунути несправність і їхати далі

Водій отримав штраф за відсутність бризковика, який відпав під час руху автотранспорту. Чоловікові вдалося довести свою невинність в суді.

Детальніше про ситуацію розповіла портал “Дорожній адвокат”, посилаючись на справу №592/11053/20.

 Так, чоловіка зупинили співробітники поліції і виявили на автомобілі відсутність бризковика. За словами водія, перед виїздом він перевірив техстан авто і бризковики були на місці.

Через відсутність бризковика чоловік отримав штраф у розмірі 340 гривень. У постанові було зазначено, що водій керував автомобілем з технічною несправністю, а саме: був відсутній задній лівий бризковик.

Водій був не згодний зі штрафом і звернувся до суду. У своєму позові він не заперечував факт відсутності заднього лівого бризковика на момент зупинки. При цьому пояснив, що автомобіль того дня був у справному стані і з наявністю обох задніх бризковиків. Але через рух по дорозі з аварійним покриттям один з бризковиків відпав. Це не залежало від його волі, а відповідно в його діях не було наміру.

Як повідомив водій, то технічну несправність він усунув на місці її виявлення, після продовжив рух.

На підтвердження правомірності притягнення водія до відповідальності поліцейський надав до суду відеозапис та фото, якими зафіксовано відсутність на автомобілі заднього лівого бризковика.

Розглядаючи матеріали справи суд зазначив, що водій зобов’язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу.

“При цьому, суд зазначив, що згідно з п. 31.5 ПДР у разі виникнення в дорозі несправностей, зазначених у пункті 31.4 цих Правил, водій повинен вжити заходів для їх усунення, а якщо це зробити неможливо-рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту”,- йдеться в повідомленні.

Таким чином, беручи до уваги відсутність умислу в діях водія, і враховуючи усунення виявленої несправності на місці зупинки, суд прийшов до висновку про відсутність в діях водія складу адміністративного правопорушення. Суд визнав штраф поліції незаконним і скасував його.

Отже, якщо технічна несправність виникла в дорозі і водієві про це не було відомо, така подія не є адміністративним правопорушенням, а приводом для усунення цих недоліків на місці.

 

Джерело: sport.znaj.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь