Синоптики прогнозують спекотне літо-2021. В окремі дні, За їхніми прогнозами, температура повітря сягатиме 40 градусів за Цельсієм. Тому команда програми” Добрий вечір ” на KYIV LIVE на чолі з Тетяною Гончаровою вирішила допомогти українцям підготуватися до спекотної пори року і з’ясувала, як правильно поводитися в цей час людям з хворобами серцево-судинної системи.

А також, як уникнути проблем тим, хто досі на серце не скаржився. На жаль, в Україні за статистикою причиною 67% смертей є серцево-судинні захворювання, тому це питання важливе для кожного.

Спека викликає інтенсивне потовиділення, що впливає на склад крові і може призводити до утворення тромбів, кажуть лікарі. Крім того, від цього змінюється електролітний склад крові – відбувається втрата іонів калію, магнію, що викликає порушення ритму серця. Один з перших симптомів-судоми в литках.

Відомий кардіолог, доктор медичних наук Катерина Амосова зазначила: щоб підтримати свій організм, відпустка в санаторії-добре, але не панацея:

Серед старшого покоління найбільший міф-це ефективність санаторно-курортного лікування або підтримання здоров’я якимись крапельницями, курсами двічі на рік, нібито цього достатньо. Це-абсолютна нісенітниця. Серцево-судинну систему підтримують не два тижні в санаторії два рази на рік, а постійний контроль за дотриманням здорового способу життя, виключення зі свого життя факторів серцево – судинного ризику, а, якщо є проблеми – наприклад, підвищений артеріальний тиск, – то постійний прийом ліків. Немає диво-таблеток і диво – крапельниць, які прочищають судини за короткий термін. Працює тільки системність”.

Катерина Амосова радить берегти себе і не виходити на спеку на вулицю :

“Скоро у нас буде дуже жарко в цей час краще перебувати під кондиціонером. Безумовно, це недешеве задоволення, але для таких пацієнтів воно необхідне, тому що рятує їм життя. Ще одна велика біда – в спеку починають горіти ліси. І маленькі тверді частинки є серйозним фактором, який пошкоджує стінки судин і сприяє виникненню інфарктів та інсультів. Тому, щоб уникнути проблем і пощадити свій організм, людям, які мають проблеми з серцем, варто стежити за артеріальним тиском, який може і зменшуватися, і збільшуватися. Вимірюйте його регулярно і, в разі виникнення збоїв, не втрачайте часу, звертайтеся до свого лікаря за порадою.Не забувати приймати ліки за приписом – які знижують тиск , знижують холестерин тощо. І уникайте перебування на вулиці в спеку або в дні, коли горять ліси або торфовища”.

Тому в спекотні дні не можна:

  • довго перебувати на сонці, особливо з 12:00 до 18:00;
  • збільшувати фізичні навантаження;
  • вживати алкоголь;
  • тривалий час перебувати за кермом-реакція знижується, зростає ризик ДТП;
  • допускати різке коливання температур – з спеки в холодну воду. Навіть якщо гарячу відключили ЖКГ. Це може бути смертельно небезпечним;
  • по можливості обладнати будинок кондиціонером.

У спеку можна:

  • намагатися по можливості виходити з дому рано вранці чи пізно ввечері;
  • уникати прямих сонячних променів;
  • одягати легкий, просторий одяг і капелюх, бейсболку тощо;
  • пити не менше 2 літрів води на добу;
  • приймати частіше прохолодний душ (не крижаний!), прикладати змочений в прохолодній воді рушник до потилиці і шиї;

І, звичайно, берегти людей похилого віку, дітей, вагітних жінок-вони найбільш вразливі.

Джерело: clutch.net.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.