Скільки води потрібно пити в спеку?

У спекотних умовах нічого так не хочеться, як зробити ковток прохолодної води. Про те, що влітку треба більше пити, знають всі. А ось про те, що до цього питання треба підходити з розумом, обізнані не всі.

Денна норма води для кожної людини буде абсолютно різною. Розрахувати її можна за простою формулою, помноживши вагу свого тіла на 0,04 (40 мл води на 1 кг ваги). Саме стільки рідини має надходити в організм щодня. У літній період ця норма може збільшуватися, оскільки певну частину вологи ми втрачаємо в формі поту. Перебуваючи тривалий час на сонці, або виконуючи важку фізичну роботу в умовах високої температури, просто необхідно заповнювати збиток води в організмі.

Особливу увагу хочеться приділити якості пиття. Відомо, що найкраще спрагу втамовує звичайна питна вода без газу. І найкраще використовувати воду від перевірених постачальників, яка пройшла очищення і насичена необхідними корисними елементами.

Оптимальна кількість рідини становить:

  • 1,5 л – при температурі 21°С;
  • 1,9 л – при 26°С;
  • 3 л – при температурі 32°С.

Але не варто відразу лякатися, якщо випивати таку кількість в день вам не під силу. Це цифри загальної рідини, в яку входить вода, що отримується з продуктів харчування: супів, овочів, фруктів. До того ж, якась частина води виділяється в організм в процесі перетравлення їжі. Окислюючись, 100 г жирів перетворюються в 107 г рідини, а 100 г білків і вуглеводів дають нам 35 і 41 г води.

Головними орієнтирами в побудові питного режиму повинні бути: стан здоров’я, харчування, складність роботи, температура повітря. Працюючи в гарячому цеху, людина може втрачати близько 4 л рідини протягом години і для компенсації такої втрати необхідна певна кількість рідини.

Навіть просто сидячи в офісі, людина витрачає досить багато води, яка виділяється з сечею та калом, випаровується через шкіру, втрачається в процесі дихання. В цілому виходить практично 3 літри. Але змушувати себе пити, при цьому, не варто. Якщо ви зовсім не відчуваєте спраги, то не треба себе гвалтувати: зайва вода стане додатковим навантаженням для роботи всіх органів, особливо можуть постраждати серце і нирки.

Чим більше ви будете пити, тим більше будете пітніти, і від цього знову захочете пити. Виходить замкнуте коло, в якому головне не загубитися. Надмірне споживання води призводить до вимивання з організму солей і порушення звичного змісту мікроелементів. А це, в свою чергу, провокує слабкість, запаморочення і навіть прискорення серцебиття.

 

Джерело: akva-svit.com.ua

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь