Фонд Енергоефективності огранізував зустріч ОСББ з Ніжина та Прилук

17 червня Фонд Енергоефективності огранізував зустріч ОСББ з Ніжина та Прилук. Мета зустрічі – презентація Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків Енергодім, обговорення енергоефективних рішень для ОСББ з фондом енергоефективності,  а також всі присутні мали можливість оглянути будинок в місті Прилуки з ОСББ “Земська 39”, де вже завершений проект енергомодернізації житла за пакетом Б “Комплексний”. 

Учасниками заходу стали представники Ніжинської та Прилуцької міських рад, Фонду енергоефективності, ОСББ-учасники програми “Енергодім”, регіональні радники IFC, координатори Проекту ЄС/ПРООН/HOUSES.

Денис Ворона, начальник сектору енергоменеджменту та енергоефективності відділу економіки Ніжинської міської ради для сайту “Нежатин” розповів:

Фонд енергоефективності організував зустріч представників ОСББ, які уже долучилися, або планують взяти участь у даному проекті. У прилуках вже є перший реалізований проект, який отримав  компенсацію з Фонду енергоефективності. У Ніжині теж є  будинок, жителі якого долучилися до проекту. Сьогоднішня зустріч – це презентація проекту, з метою оптимізувати  жителів, які вже долучилися до ОСББ, або планують його створити, щоб вони долучались до цього фонду, адже фонд відшкодовує до 50% всіх робіт. До того ж,  місто Ніжин відшкодовує ще 20%. Тобто це реально: зробити сучасний, якісний  ремонт і отримати компенпенсацію до 70%! А так, як у Ніжині майже всім будинкам вже більше 50 років, то, звісно, ремонт необхідно робити,і тут потрібно обирати, за чий рахунок: самих жителів, місцевого бюджету, чи ось так, комплексно і з відшкодуванням“.

У ході зустрічі присутні мали змогу почути чимало цікавої та корисної інформації, висловитися і поставити актуальні запитання.

Усіх присутніх привітали Світлана Рожок, координатор Проекту ЄС /ПРООН/ HOUSES

та директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну, яка презентувала деталі Програми, зокрема умови надання грантів для часткового відшкодування витрат на енергоефективні заходи.

Про переваги програми ЕНЕРГОДІМ для ОСББ розповіли Юрій Збираник, начальник відділу по роботі з регіонами ФОНДУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

та Микола Коломієць, регіональний консультант в Чернігівській області Програма підтримки фонду енергоефективності.

Про місцеву підпримку енергоефективності у громадах розповів  Олег Созіков, начальник Управління ЖКГ Прилуцької міської ради

та Денис Ворона, начальник сектору енергоменеджменту та енергоефективності відділу економіки Ніжинської міської ради.

Денис Павлович у своєму виступі зазначив: ” По місту Ніжину на сьогодні по підтримці житлового сектору діє дві програми: Компенсація по теплим кредитам і Програма Енергодім (по ній компенсація в розмірі 20%). Кошти по обох програмах є. Сподіваюся, ці програми буде продовжено і наступного року”.

У Ніжині зареєстровано 69 ОСББ, з яких 7 подали заявки на участь у програмі “Енергодім”. Одне ОСББ завершило проект (пакет А, ОСББ “Мальва-10”). 

У Ніжині діє програма підтримки ОСББ з фінансуванням 1,25 млн грн на 2021 рік, за якою місцева влада компенсує за пакетом А – всю відсоткову ставку, але не більше 100 тис. грн сукупно за одним кредитним договором; за пакетом Б – 35% від суми (тіла) кредиту, але не більше 10% від вартості будівельних робіт.

Організатори заходу провели екскурсію по оновленому будинку в місті Прилуки.

У цій п’ятиповерхівці раніше були старі вікна та двері, протікаючі труби, а також низька температура у квартирах, а зараз – утеплений фасад й трубопроводи гарячої води та тепла, а також модернізована система опалення та нові вікна й двері у місцях загального користування.

Вартість проекту енергомодернізації понад 37-річної п’ятиповерхівки склала 4,2 млн грн, з яких близько 2,97 млн грн або 70% грант за програмою.

За словами Валентини Трохименко, голови правління ОСББ “Земська 39”, мешканці уже заощадили на опаленні у середньому 45-50% після проведення термореновації будинку.

 

Про те, як стати учасником програми “Енергодім” – за посиланням.

Депутат Ніжинської міської ради, радник міського голови Сергій Охонько  для сайту Нежатин підкреслив:

“Це вкрай потрібний напрямок, який ми, спільно з мешканцями, повинні реалізовувати! Особливо хотілося б звернутися до жителів центральних вулиць нашого міста Ніжина з проханням більш активніше брати участь в цьому напрямку!

Адже шляхом утеплення ми б зробили зовнішній вигляд центральних вулиць міста набагато привабливішими, і, що не менш важливо, разом з тим зменшили б витрати людей на опалення їх булинків”.

 

У статті використано матеріали eefund.org.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь