Піщана буря, що накрила Чернігівщину, може повторитися: синоптики

Піщана буря, що накрила Чернігівщину минулими вихідними, може повторитися ще цього тижня.

Такий прогноз зробила у розмові з кореспондентом Високого Валу черговий синоптик обласного центру з гідрометеорології Ірина Глущенко.

За її словами, піщано-пилову бурю навряд чи могли спричинити «вітер із Сахари», «дим з тліючих торфовищ» або «випарювання води з водойм», як це пояснювали користувачі соцмереж. На думку синоптика, її  спровокував антициклон, котрий з 17 червня переміщувався із Західної Європи, через Білорусь, у напрямі  середнього Поволжжя.

Раніше ми писали: Що з повітрям у Ніжині: вітер піднімає з полів хмари пилу

«Наразі Чернігів перебуває на його периферії, де вітер дме з кількох напрямків. З 19 червня він почав переносити повітряні маси з південно-східного, від центру антициклону над середньою Волгою. Вітер намітає пісок із степів під Астраханню. Тому іноді це явище називають «астраханським суховієм». Ефект смогу цього разу посилив вітер з пересушених спекою ґрунтів Полісся», – пояснила Глущенко.

За її твердженням, те, що спостерігали чернігівці – не аномалія. Чинники, які сприяють розвитку явища, це: температура повітря вища 25 градусів, вітряна погода, низька вологість. Окремо впливає і швидкість вітру, яка цими вихідними не перевищувала 5-10 метрів за секунду. За таких показників суховій можливий і у майбутньому.

Відтак Глущенко не виключила повторення явища цього тижня. І додала: дощі у четвер-п`ятницю, можливо, приб`ють пил, але ненадовго.

Фото – Ніна Корогод

Фото – Олександр Гашпар

Про те, як суховій вплинув на самопочуття людей, ми дізналися у лікаря-пульмонолога обласної лікарні Івана Тельнова.

«Таке явище буває щороку. Проте воно суттєво не погіршує стан хворих на хронічні недуги, тих, у кого є захворювання легенів. Напливу пацієнтів у мене не було і цього разу. Можливо тому, що вони дотримувалися єдиної, але важливої поради – не виходити з дому під час суховію. Про це треба пам’ятати, якщо явище триватиме довше, ніж день-два», – наголосив медик.

Фото на головній Олег Головатенко

 

Джерело: val.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь