На дозвіллі 42-річний Денис Скороход з Ніжина ловить блискавки…

 

 

 

 

На дозвіллі 42-річний Денис Скороход з Ніжина повністю віддається своєму захопленню – фотографує людей, живу і неживу природу і все те, що відрізняється від класичних стандартів.

Але найбільша його фотостіхія – блискавки на нічному небі.

– Блискавка – дуже красиве явище наяву, але ще краще – на фотографіях. Проблема тільки в тому, що вона спалахує і гасне в лічені секунди. Треба встигнути це зафіксувати. Тому я налаштовую фотоапарат на режим сповільненої зйомки. Ось і вся підготовка, – розповідає Денис. – Місце вибирати не доводиться, адже нічну грозу, як правило, я пересиджували будинку – в квартирі на 4-му поверсі. З відкритого вікна добре видно, як блискавки спалахують на тлі дахів житлових будинків. Я беру фотоапарат – і за справу!

До речі, займаюся цим тільки в Ніжині, бо в Києві атмосфера більш загазована. (У столиці проходять трудові будні Дениса. Він працює головним системним адміністратором Міністерства охорони здоров’я України. – Авт.)  Видимість теж значно гірше, що знижує якість фотографій.

– Чи не боїтеся, що в Вас потрапить розряд?

– Фотокамери, протяги, електрообладнання, акумулятори в квартирі блискавок не приваблюють. Єдине, чим ризикують жителі багатоквартирних житлових будинків, – електропобутовими приладами. Блискавка може потрапити в електрогенератор або підстанцію. В результаті цього в електромережі зросте напруга. Якщо прилад в цей час включений – він згорить.

До речі, відстань до грозового фронту можна визначити по інтервалах між спалахом блискавки і звуком грому. 1 секунда – 1 кілометр. Іноді блискавка влучає в ціль, коли грозовий фронт знаходиться за 7 кілометрів від неї.

– Які унікальні грозові кадри вже зняли?

– У минулому році зловив на нічному небі десяток блискавок, що спалахнули одночасно. А недавно зобразив унікальний момент – зародження блискавки з вогненної кулі, що тривало частку секунди. До речі, блискавки бувають різні: прості на вигляд (прямі) і гіллясті.

– Чи є у Вашому фотоархіві знімки з кульовою блискавкою?

– На щастя, вона ніколи не потрапляла в кадр. Особливості такої блискавки малоіз-вчені. Складно спрогнозувати, як вона себе поведе. Тому полювати за нею не сюїт.

А що вразило Вас найбільше?

– Я був свідком, як блискавка влучила в дерево. Гримнуло так, що вуха заклало. А дерево … розлетілося на великі і малі шматки. Від уцілілої частини стовбура пішов димок. Але пожежі не було. Якщо ж блискавка потрапить в сухе дерево – воно обов’язково спалахне. – Чого не можна робити під час грози? – Панікувати. Від удару блискавки це не захистить. Головне – тверезий розум і чітке усвідомлення, що гроза – тимчасове явище.

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №29 (3041) від 15 липня 2021

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь