Наталія Єфіменко про бухгалтерію: ребуси і кросворди «відпочивають» у порівнянні з формуванням бухгалтерських проводок

 

 

 

 

16 липня – День бухгалтера. Бухгалтерська справа досить рутинне заняття. Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімає колосальну кількість сил і часу. Іноді, особливо в кінці місяця, кварталу, року, у фінансових відділах часто виникає підвищена напруга. Проте в році існують особливі дні, в які всі ми маємо прекрасну можливість оцінити і висловити свою вдячність тим, хто займається цим нелегким трудом. Пише dilovamova.com

Бухгалтер – професія надзвичайно відповідальна і складна, не кожен вміє легко впоратися з цифрами і до копійки звести дебет і кредит.

З нагоди професійного свята журналісти «Нежатин» поговорили з людиною, яка, як то кажуть, грається із цифрами, як із цукерками, має математичний склад розуму, вміє звести і дебіт і кредит і при цьому молода, привітна і вродлива!

Тож знайомтеся – начальник відділу бухгалтерського обліку апарату виконавчого комітету міської ради, головний бухгалтер виконавчого комітету Ніжинської міської ради Наталія Єфіменко

Спеціалістами не народжуються ними стають. Отож перед тим, як стати головним бухгалтером з чого почалася ваша кар’єра. Де ви навчались?

Все своє життя працюю бухгалтером. Спочатку закінчила бухгалтерську школу на відмінно. І коли вже навчалась, зрозуміла, що це моє. Люблю формувати звіти, роботу з  цифрами, «знаходити копійки» ( це бухгалтерський термін і фахівці даної сфери мене зрозуміють).

Моя перша робота була в ДП «Чернігівнафтогазгеологія», де я максимально набиралася досвіду в бухгалтеріі. Ніколи не боялася нових обов’язків та завдань пов’язаних з цією професією. Паралельно закінчила Ніжинський агротехнічний коледж Національного  аграрного університету за спеціальністю “бухгалтерський облік” з червоним дипломом,  потім  – Відокремлений підрозділ НУБіП України “Ніжинський агротехнічний інститут” також з червоним дипломом за спеціальністю “облік і аудит”.

Що було найскладніше для вас на початку професійного шляху? Чи є такі моменти які тепер ви пригадуєте з посмішкою?

Була одна бухгалтер на моїй першій роботі, жінка в роках. Так от, у неї була спеціальна папка для незрозумілих документів. Вона мала назву “Різна муть”.  Також згадую свій перший в житті інструктаж з охорони праці. Повідомили,  що інструктаж проводить начальник відділу технагляду, поважний чоловік, дуже суворий… І от я, йдучи до нього, згадую всю теорію про охорону праці. Заходжу… Так, сидить поважний Борис Іванович і каже:” Наталю, головне у роботі, це коли ти візьмеш гострий олівець, то не тримай його доверху, бо заснеш, і потрапить тобі в око!”. Ці моменти завжди згадую з посмішкою!

Проте, було складно на початку професійного шляху, коли ти знаєш теорію, але не маєш практики. Однак, я сумлінно виконувала свої обов’язки і досвід не забарився. Також багато було кумедних випадків і через напруженість в роботі.

Пам’ятаю, на початку моєї кар’єри, працюючи в одній з організацій м. Ніжина, розширили мені обов’язки (добавили ще одну ділянку роботи). Я сиджу і плачу, бо розумію його складність. Заходить головний бухгалтер і питає чому я заплакана. Я сказала. А вона відповіла і цю фразу в роботі я несу завжди: “За одного битого двох небитих дають ”.

Чим вас приваблює і надихає робота бухгалтера? Які переваги ця професія має з-поміж інших, на вашу думку?

Японські кросворди і ребуси «відпочивають» у порівнянні з формуванням бухгалтерських проводок! І якщо перше – хобі, то в роботі вміння правильно все «пов’язати» дуже високо цінується. Бухгалтеру доводиться мати справу з безліччю людей, тим самим формується впевненість в собі, вміння говорити «ні», наполягати на своєму і знаходити підхід до різних співрозмовників.

Люблю свою професію, люблю цифри, люблю знаходити правильне компромісне рішення серед безлічі різних питань.

А щодо переваг, можу сказати, що ця професія буде завжди затребувана.  Можна перевчитися в межах даної професії на різні ділянки бухгалтерії. Навіть в 40-50 років бухгалтеру не загрожує відмова на новій вакансії. Навпаки, досвід завжди працює на вас!

Що, найголовніше у роботі бухгалтера, як вважаєте Ви? Чи можна назвати вашу роботу стресовою?

Найголовніше – правильний, вчасний, достовірний облік. Ясна річ, що робота бухгалтера пов’язана зі стресом, великими об’ємами інформації. Ти повинен бути завжди в тонусі.

Крім того, тут ще й високий рівень відповідальності. Адже помилки в роботі бухгалтера можуть призвести до відчутних втрат для підприємства.

Також існує і нерівномірний розподіл навантаження. У звітні періоди навантаження дуже зростає і ти не можеш нікуди відлучитися: ні поїхати у відпустку, ні захворіти, ні просто взяти вихідний.

Безперечно є ще людській фактор в робочих стосунках. Коли тобі потрібно  отримувати якусь інформацію від інших співробітників, виникають різні двозначні ситуації. Але ти повинен навіть переступаючи через себе вирішувати різні приємні і неприємні моменти. Але  згодом ми знаходимо компромісні рішення і працюємо далі.

Хочу підкреслити, що дуже важливо  – це колектив, з яким ти працюєш, наразі це наш відділ бухгалтерського обліку. Він у мене чудовий- високопрофесійний, фахівці зі стажем, які ніколи не бояться нової роботи, завжди відгукнуться на вирішення проблемних питань, не підводять у роботі. Я, в свою чергу, ціную таке відношення і намагаюся бути для них достойним керівником.

Також велике значення в моїй професії мають відносини з керівництвом. Адже в процесі роботи виникає багато складних питань та проблем і я хочу подякувати своєму керівнику міському голові Ніжина Олександру Кодолі та заступникам за взаєморозуміння і сприяння в роботі. Я завжди відчуваю їх підтримку.

Ваша професія вимагає чимало часу та неабиякої відповідальності. Як вам вдається зберігати баланс між роботою й особистим часом?

Дуже допомагає моє хобі – східні танці, якими я займаюсь у фітнес-центрі «Позитив», під керівництвом чудового директора Галини Арвахі і професіонала своєї справи – мого тренера Наталії Купцової.

В танцях повністю відключаєшся не тільки від роботи але взагалі від усього світу, всіх проблем і занурюєшся в музику, рухи  та свої відчуття..

Вже 3 роки я займаюся східними танцями: це моя віддушина, моє хобі і дуже приємне проведення вільного часу. Разом з колективом ми беремо участь у різних фестивалях, їздимо по Україні. Мені подобається, що я знайомлюся з новими людьми і беру щось цікаве для себе. Крім того, займаючись танцями ти набуваєш гарну форму та гармонію і спокій в душі.

 

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Фото з архіву

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь