У боржників автоматично зніматимуть гроші з банківських рахунків: роз’яснення

 

 

 

 

Мабуть, багато хто вже чув, що тепер у боржників автоматично зніматимуть гроші з банківських рахунків. Дійсно, Міністерство юстиції видало наказ і дозволило банкам автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців.

Але треба відзначити, що для списання коштів, як і раніше, потрібне буде рішення суду. Спрощується тільки сама процедура списання – вона буде автоматизованою. Проте мало хто розуміє, як конкретно проходитиме ця процедура списання. Тому не дивно, що ще до вступу в дію цього наказу з’явилося чимало міфів і «страшилок» про те, як забиратимуть гроші з карток.

То що ж насправді змінилося?

Міністерство юстиції наказом № 1061/5 від 23 березня 2021 року розширило процедуру автоматичного арешту рахунків і списання коштів у боржників. Раніше вона застосовувалася тільки щодо боржників з аліментів, але цим наказом її поширили на інші види боргів. Тобто тепер арешт рахунків буде здійснюватися й у інших боржників, у тому числі за кредитами, комуналкою, зарплатами, штрафами і так далі. Головна умова – наявність рішення суду і вимоги державних або приватних виконавців.

Потрібно розуміти, що якщо у вас є якісь борги, наприклад, за комуналку, ніхто завтра гроші з вашої карти списувати не буде. Для цього потрібно, щоб пройшов цілий ряд процедур, і найголовніше – має бути відповідне рішення суду. Тобто сам по собі принцип не змінився – згідно з законодавством, виконавець має право вимагати списання грошей з рахунку людини або юридичної особи, якщо вона є боржником. Проте виконавець не просто з доброго дива вирішує, що треба арештувати гроші або рахунок – перед цим відповідне рішення ухвалює суд. І обов’язково обидві сторони судового процесу мають знати про це рішення.

Тобто, по суті, своїм наказом Мін’юст просто спростив роботу державних виконавців, звільнивши їх від паперового листування. Адже раніше списання грошей з банківського рахунку було вкрай складним процесом. Спочатку заборгованість потрібно було довести в суді. Далі – надіслати у 73 українські банки документи поштою у паперовому вигляді, щоб віднайти самостійно рахунки боржника. При цьому банки залишали за собою право не розкривати інформації. І ця процедура могла тривати місяцями, а то й роками. Тепер же державний чи приватний виконавець за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження направляє в банки вимогу на отримання інформації про рахунки боржника. І банки протягом однієї робочої години після отримання вимоги повинні надати інформацію. Після цього виконавець за допомогою АСВП направляє в банки, де відкриті рахунки боржника, постанову про арешт коштів, і вже потім банк арештовує кошти і повідомляє про це виконавця. Виконавець створює платіжні вимоги на примусове списання коштів і направляє їх банкам, після чого останні списують кошти з рахунків боржника і перераховують їх на рахунки виконавчої служби.

Перш ніж списати, суму боргу на картці заморожують. Про списання коштів боржників не повідомлятимуть, щоб ті не мали змоги їх зняти.

Сьогодні карти семи банків вже працюють в цій системі, і з їхніх рахунків можуть автоматично списувати борги. Це ПриватБанк, Monobank, ТАСкомбанк, Оксі Банк, Банк Восток, Індустріапбанк, ПроКредит Банк.

Система автоматичного списання боргів поки працює в тестовому режимі, але найближчим часом до неї приєднаються всі банки України.

Яку суму можуть списати?

Арешт і списання поширюється тільки на суму заборгованості, яка підтверджена рішенням суду. Але до суми списання також можуть увійти виконавчі та судові збори, штрафи і пені за простроченою заборгованістю.

Арешт і списання можуть бути накладені і на рахунки, на які надходять пенсія, зарплата, стипендія, соціальна допомога.

Тому, щоб попередити списання коштів, варто завчасно погасити заборгованості і не доводити ситуацію до судових рішень.

gorod.cn.ua, Марія Пучинець, «Чернігівщина» №28 (846) від 15 липня 2021

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь