Нові норми мовного закону набули чинності

 

 

 

 

В Україні у п’ятницю, 16 липня, почали діяти нові норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухваленого Радою 25 квітня 2019 року.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в Facebook.

Слово і діло розібралося, чого саме стосується рішення КСУ щодо визнання мовного закону конституційним.

Зокрема, нові норми передбачають, що:

  • мовою проведення культурних, розважальних і видовищних заходів є державна мова. Застосування інших мов під час таких заходів дозволяється, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом про порядок реалізації прав корінних народів, національних меншин України;
  • супровід культурних заходів в Україні здійснюється державною мовою, або ж організатор забезпечує синхронний або послідовний переклад такого виступу державною мовою;
  • оголошення, афіші, інші інформаційні матеріали про культурно-творчі і видовищні заходи і вхідні квитки виготовляються державною мовою. Можуть використовуватися інші мови поряд з державною мовою, при цьому текст іншою мовою не може бути більшим за обсягом і шрифтом, ніж текст державною мовою.

Також згідно з новими нормами:

  • публічне виконання і/або публічний показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному або комунальному театрі має супроводжуватися перекладом державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу або іншим способом;
  • мовою музейної справи та художніх виставок, а також мовою розповсюдження і демонстрування фільмів в Україні є державна мова.

У рамках заходів кінофестивалів, що проводяться в Україні за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, в кіновидовищних закладах України допускається показ фільмів мовою оригіналу, але з субтитрами, виконаними державною мовою.

Туристичне та екскурсійне обслуговування повинно бути українською мовою, але туристичне обслуговування іноземців та осіб без громадянства може здійснюватися іншою мовою.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Рада ухвалила закон про українську мову, який передбачає обов’язкове використання державної мови в органах держвлади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах життя.

Напередодні КСУ опублікував текст свого рішення, яким визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь