Головний пульмонолог області: Ми не уникнемо третьої хвилі коронавірусу, якщо…

 

 

 

 

Перехід України до зеленої карантинної зони і поступове послаблення карантинних обмежень можуть зіграти злий жарт, оскільки люди сприйняли цю інформацію, як можливість «розслабитися». На це в інтерв’ю для газети «Семь дней» звернув увагу лікар-пульмонолог вищої категорії Чернігівської обласної лікарні, головний пульмонолог області Іван Тельнов.

За його словами, Україна може вжити заходи, аби послабити наслідки чергової хвили коронавірусу або ж уникнути її. Але для цього всім необхідно згадати, що карантинні обмеження в країні ніхто не скасовував і вони продовжують діяти навіть в умовах зеленої зони.

– Ми зараз потрапили в зелену зону навіть за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і через це трохи розслабилися. Ми не вдягаємо маски, ініціюємо масові скупчення – змагання, футбол, великі трансляції, фан-зони… Ми не уникнемо третьої хвилі, якщо будемо так далі поводитися. Якщо людина не вакцинована і відвідує всі ці заходи – вона має всі шанси або стати переносником цього всього, або захворіти сама, – попереджає Іван Тельнов.

На його думку, жорсткого «закручування гайок» не потрібно, але мінімальних карантинних вимог необхідно дотримуватися.

– Обмежити кількість людей у громадському транспорті, кількість вболівальників на змаганнях, не створювати скупчення людей навіть на свіжому повітрі. Магазини не повинні закриватися, але потрібно обмежувати кількість відвідувачів, не потрібно закривати спортзал, але відвідувачів – певна кількість. І, звісно, усі заходи безпеки: соціальна дистанція, миття рук, маски… – дає рецепт лікар.

При цьому Іван Тельнов не виключає, що для порушників карантину потрібно запроваджувати дієві механізми фінансового покарання:

– Це повинні бути штрафи, як у всіх розвинених країнах. Якщо ти зайшов без маски до магазину – будь-ласка, з тебе штраф 200-300-400-500 євро. Якщо йдеш по вулиці без маски – знову штраф. Обмеження працюють і знижують кількість хворих.

Також головний пульмонолог Чернігівської області пояснив, чому прямо зараз Україні вдається уникати спалаху коронавірусної інфекції при тому, що карантинні обмеження ігнорує значний відсоток людей. поки що рятує нас тепла літня погода, вважає він.

– Сезонність є. Кількість хворих на респіраторні захворювання влітку завжди знижується. Ми більше перебуваємо на свіжому повітрі, в офісі у сезон відпусток стає менше людей і вони сидять трохи далі один від одного. Влітку завжди менше хворих.

Але якщо брати приклади сусідніх країн, то ми можемо мати спалах вже наприкінці літа, якщо не будемо дотримуватися карантинних обмежень, не вдягати маски в магазині, не обробляти чи мити руки, – резюмував Іван Тельнов і додав, що не носити маски у громадських місцях можна буде лише тоді, коли буде сформовано колективний імунітет.

– Маски можна буде зняти, коли ми всі отримаємо дві дози вакцини. Центр контролю за інфекційними хворобами радить знімати маски, якщо ти отримав повну дозу – дві дози вакцини. Тоді тобі дозволять ходити без маски до магазину, до спортзалу. Єдине обмеження – надягати маски в аеропортах. Все. Якщо ти отримав дві дози – ти вільна людина і можеш не носити маску. Я це підтримую. Якщо ми вакциновані – ми захищені, у нас є імунітет, ми не хворіємо і не передаємо це іншим. І тоді можна буде зняти маску. Коли ми всі отримаємо дві дози вакцини, сформуємо імунітет – лише тоді.

Джерело: 0462.ua

Фото ілюстроване

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь