Одні фахівці говорять, що від м’яса краще відмовитися, інші – що це одне з джерел білка і продукт, який, на ряду з іншими, дає нам енергію. Але разом з цим м’ясо провокує безліч захворювань, насамперед серцево-судинних, повідомляє Сегодня.
Так що золота середина це: не відмовлятися від м’яса повністю, але не їсти його багато. А ще замінювати його іншими продуктами, багатими рослинним білком. Нутриціолог Яна Легеза назвала 10 таких.
М’ясо корисне чи ні?
“М’ясо – справді цінний продукт тваринного походження, що містить білок і незамінні амінокислоти, але часте вживання м’яса призводить до серцево-судинних захворювань, підвищення артеріального тиску, атеросклерозу. А любителі шашлику, стейка на грилі або засмаженої скоринки – в зоні ризику онкозахворювань. Я не наполягаю на повній відмові від м’яса, але пропоную список продуктів-аналогів за вмістом білка”, – говорить Яна Легеза.
Продукти-аналоги за вмістом білка
1. Курячі яйця. Мають майже 100% засвоюваність білка і добре переносяться організмом людини (тільки якщо немає алергії на яйця. Як правило, вона буває на жовток).
2. Нежирний сир. Чим менше в сирі жирності, тим більше вміст білка.
Одні фахівці говорять, що від м’яса краще відмовитися, інші – що це одне з джерел білка і продукт, який, на ряду з іншими, дає нам енергію. Але разом з цим м’ясо провокує безліч захворювань, насамперед серцево-судинних, повідомляє Сегодня.
Так що золота середина це: не відмовлятися від м’яса повністю, але не їсти його багато. А ще замінювати його іншими продуктами, багатими рослинним білком. Нутриціолог Яна Легеза назвала 10 таких.
М’ясо корисне чи ні?
“М’ясо – справді цінний продукт тваринного походження, що містить білок і незамінні амінокислоти, але часте вживання м’яса призводить до серцево-судинних захворювань, підвищення артеріального тиску, атеросклерозу. А любителі шашлику, стейка на грилі або засмаженої скоринки – в зоні ризику онкозахворювань. Я не наполягаю на повній відмові від м’яса, але пропоную список продуктів-аналогів за вмістом білка”, – говорить Яна Легеза.
Продукти-аналоги за вмістом білка
1. Курячі яйця. Мають майже 100% засвоюваність білка і добре переносяться організмом людини (тільки якщо немає алергії на яйця. Як правило, вона буває на жовток).
2. Нежирний сир. Чим менше в сирі жирності, тим більше вміст білка.
4. Інші тверді сири (голландський, російський) теж містять 22-25% білка і можуть цілком замінити м’ясо кілька разів на тиждень.
5. Риба – тунець, горбуша, сардина, лосось – відмінне джерело білка тваринного походження з гарною засвоюваністю.
6. Морепродукти – креветки, кальмар, гребінець. Є цінним джерелом білка, а також йоду та інших мікроелементів.
7. Ікра червона і чорна містять близько 30 г білка.
8. Арахіс, фісташки, мигдаль містять від 20 до 26 г білка і можуть стати прекрасним доповненням будь-якого салату. Таким чином повноцінна вечеря забезпечена.
9. Бобові (маш, сочевиця, нут) містять більш ніж 20 г білка. Величезна кількість смачних страв може бути приготована з них – від паштету до котлет.
10. Амарант, киноа – крупи, які багаті білком і незамінними амінокислотами стануть барвистою ситною альтернативою м’ясним продуктам.
Джерело: kurs.com.ua