Олег Бузун: «Якщо не знаєш, як зробити, зроби по закону»

До Вашої уваги – перше ексклюзивне інтерв’ю з головою Крутівської ОТГ Олегом Бузуном.

Олеже Віталійовичу, Ви маєте багаторічний досвід у сфері управління: тривалий час Ви працювали головою Ніжинської районної ради, сьогодні ж очолюєте Крутівську ОТГ. Чим відрізняється, виходячи з Вашого досвіду, робота району в цілому і однієї територіальної громади?

– Є і схоже, і відмінне. Схоже те, що ми працюємо в місцевому самоврядуванні, а різниця між районною ланкою і базовим рівнем в тому, що районна рада – це субрегіональний рівень місцевого самоврядування, де є низка  власних проблем.

Одна з найбільш актуальних пов’язана з фінансуванням. Ппотрібно чітко визначити, яка частина районного бюджету може бути спланована на заробітні плати для районних рад, оскільки відбулося укрупнення районів, їх стало 136 (17 з них – у анексованому Криму та на непідконтрольних Києву територіях Донбасу), а фінансування лише на півроку. Це означає, що матимуть місце проблеми з виплатою зарплат. Як на мене, це неправильно, ці органи місцевого самоврядування  обирали депутатів райради на 5 років, утворилися нові апарати районних рад, і зрозуміло, що за роботу  потрібно платити заробітну плату. Тому держава має визначитися, чи потрібні такі районні ради, визначитися  з їхнім колом повноважень і державним фінансуванням.

Це питання хвилює органи самоврядування на субрегіональному рівні по всій Україні. Одна з особливостей роботи ТГ полягає в тому, що базовий рівень місцевого самоврядування переніс свої акценти на новоутворені територіальні громади і ми практично відповідаємо за надання послуг на будь-якій місцевості базового рівня. Спектр цих послуг досить широкий: це і освіта, й медицина, й соціальний захист, і питання  благоустрою… Усі ці питання, безперечно, є і в будь-якій іншій територіальній громаді, незалежно від її розмірів, завдання голови – одні й ті ж. Тому відповідальності є завжди…

Якщо говорити про  господарські туброти, проблематики завдань у мене, як у очільника Крутівської ТГ, набагато більше, ніж було на посаді голови Ніжинської районної ради, це однозначно. Райрада займалася налагодженням такого своєрідного мосту роботи між містом і районом. Скажімо, районні  ради не відповідали за те, що треба почистити сніг, відремонтувати дороги, за це несла відповідальність рада чи місцеве самоврядування базового рівня. В місті Ніжині чистити сніг, ремонтувати дороги, відповідати за освітлення, торгівлю, соцзахист  – це була і є компетенція міської ради. У Крутах – сільської ради, тому районна рада – це така надбудова над місцевим самоврядуванням базового рівня, у якій свій рівень компетентності.

  • З якими проблемами на сьогодні стикається Крутівська ОТГ? Які з них потребують першочергового вирішення?
  • Я не приховую, що у роботі бувають проблеми. Мій принцип – публічність і відкритість, така собі «підкилимність» для моєї особистості не характерна.

Насамперед хотів би зазначити про особливості Крутівської громади. Ця громада взагалі з’явилася чудом. 5 років ми за неї боролися, і в перспективних планах вона довгий час не мала місця. Із 1400 громад в Україні і 56 в Чергівській області розпорядженням Кабінету Міністрів були створені крайні громади. Ці громади молоді, вони на сьогодні не мають державної підтримки. Крути, на відміну, скажімо, від  Вертіївки чи Лосинівки, не мають субвенції на інфраструктуру територіальної громади. Тому значний плюс, що така громада взагалі є.

Наступний наша особливість:  ми єдина унікальна на наших теренах громада, яка утворилася із 2 суміжних районів – колишнього Ніжинського і Борзнянського.

Балотуючись на посаду голови територіальної громади, кожен кандидат мав власну передвиборчу програму, своєрідну дорожню карту подальшої роботи. Звісно, життя вносить свої корективи, але на першому етапі всі орієнтувались на слова, які звучали  на виборах.

У першу чергу, я говорив про те, що орієнтуватимусь на те, щоб залишити працювати всі обєкти соціальної сфери школи, дитячі садки, амбулаторії, бібліотеки. Ми не будемо   знищувати все, що працювало. тому всі 3 школи, які є на території громади, ми залишили працювати. Так,  це нелегко, оскільки на їх утримання з бюджету витрачається левова частина коштів, але, вважаю, це вірне рішення.

Радію, що є 2 великі школи (у селі Крути і Хороше озеро), невеличка – в селі Перебудови…  Плануємо і на перспективу працювати з цими навчальними закладами.

Також ми залишили працювати  всі будинки культури, і найближчим часом облаштуємо і проведемо День села в кожному населеному пункті. Намагаємось використовуючи додаткові кошти з бюджету, балансувати, щоб село сьогодні мало освітянські послуги.

Питання, яке цікавить всіх, стосується землі. Земля чи не єдине вагоме джерело українського села, яке повинно давати доходи в місцевий бюджет,  підвищувати добробут і місцевого населення, і агрокомпаній. Тому ми здійснюємо аудит такої землі, спілкуємось з кожним інвестором, який є на території Крутівської сільської ради, говоримо про можливий перегляд чи корегування договорів оренди, виведення із тіні людей, які працюють на землі. Це все дає нам аналіз кадастрових позицій по певному населеному пункті, ми бачимо цілісну картину того, як працювало те чи інше село і таким чином регулюємо ці питання на сесіях Крутівської районної ради.

І ще про одні наші перші невеликі , але суттєві успіхи – ми залишили 2 амбулаторії, які будуть надавати необхідний перелік послуг населенню. Тішить, що маємо 2 сімейних лікарів, у них є декларанти. Отже, ця обслуговуюча ніша збережена, більше – ми намагаємося її вдосконалювати. Так, в Крутівській амбулаторії відкриваємо приватний стоматологічний кабінет. Уже є лікар, який тут працюватиме, ми створили йому пільгові умови для оренди.

Наступна приємна новина: по договору цивільно правових угод ми взяли працювати в громаду 2  фахівців: тренера по футболу і майстра хореографії. Тож у Крутівській ЗОШ по двох напрямках задіяли молодь, і вже маємо перші плоди: нещодавно проходили змагання серед юнаків по шкіряному м’ячу, тож наші хлопці вибороли 1 місце! А це завдяки тому, що в сільській школі вони мають кваліфікованого спортивного  тренера. Такі речі дуже цінні… Є у Крутах доросла спортивна команда, яка впевнено лідирує на чемпіонаті Ніжинського району з футболу. Щиро дякуємо  за підтримку місцевим спонсорам! Один із них, столичний підприємець Олексій Нещерет неодноразово підтримував фінансово наших спортсменів.

Хотілося б згадати, що ми досить вибагливо підійшли до формування апарату Крутівської громади. Ми обмежили себе в фахівцях, щоб зекономити кошти на соціальну сферу. Так,  у сфері бухгалтерії у нас працює 5 чоловік, а до цього працювало по 1 в кожній сільраді.

  • Що входить у Ваші найближчі робочі плани?
  • Хочемо відродити комунальне підприємство, яке б надавало ряд послуг (зорати землі, викосити траву, заготовити дрова, послуги водопостачання та ін). Зазначу, що таке підприємство існує на базі Хорошоозерського. Так, це поки що плани, але можу похвалитися й результатами в роботі: ставши головою, мені довелося приїхати з Ніжинського району з певним «арсеналом»  – з трактором та двома авто, тому певна база, на якій будемо розвивати наше комунальне підприємство, є. А від ТОВ «Дружба Нова» ми отримали косарку, яка дасть можливість обслуговувати села нашої громади.

Провели аудит землі. На межі між Борзнянським і Ніжинським районом  розміщується досить пристойна фірма, яка замається експортом: закуповує з м’ясокомбінатів усієї України шлунки телячі й свинячі та курячі лапи й крильця, обролює все і  готову продукцію експортують на Китай. Все було б непогано, але це підприємство було  зареєстровано в Києві . Відповідно, всі податки сплачувались в Київ. Ми зустрілися з представниками цієї фірми, і на сьогодні це підприємство вже  перереєструвалося в Крутах. Це відбулося півмісяці тому, і я радію, що мої півторамісячні зусилля увінчалися успіхом на благо громади. А так, як підприємтво було розділене межею між Борзнянським і Ніжинським районом, ми це об’єднуємо сьогодні. і намагаємося запропонувати нову ставку оренди.

Не можу не підкреслити, що громада у нас в Крутах – брендова, на цій землі поклали життя студенти за незалежність України, і ми не повинні підвести цю пам’ять.  Тож ц планах – продовження проекту «Clima East» – це робота з деградованими землями, розчищенням річки Остер… Знаєте, у мене є бажання перетворити цю невеличку громаду села Крути на брендову не тільки в історичному розумінні а й за справами сьогодення.

  • Як налагоджено співпрацю з сусідніми ОТГ?
  • Ми налагодили роботу з старостатом. У колишній сільській раді, яка в складі територіальної громаді, в усіх старостатах Крутівської ТГ ми залишили старост і діловодів. Вважаю, що в усіх сільрадах повинен бути представник старост від новоутвореної ТГ. Є багато робочих питань, і в такий спосіб їх легше вирішити.

Ми безперечно співпрацюємо з громадами, які сусідять з нами. Хотілося б вийти на потужну співпрацю з Ніжином, в цьому плані нас насамперед цікавить автобусне перевезення, а також налагодження збору сміття. До речі, в усіх населених пунктах вже встановлено сміттєприймальні контерйнери, чого раніше не було.

  • Яким принципом керуєтесь в роботі?
  • Як на мене, повинен бути баланс в усьому: і в розподілі коштів між центральною садибою і селами, які повірили в Крутівську ТГ, і в розвитку не лише села Крути, а й навколишніх сіл. Тому у щоденній управлінській роботі я дотримуюся тих обіцянок, які давав перед виборами. Мій принцип: якщо не знаєш, як зробити, зроби по закону. І звісно, все в межах закону.
  • Ви не лише керівник, а й чоловік та батько, прекрасний сім’янин, маєте міцну родину. Як проводите час поза межами роботи?

  • Кожна родина – індивідуальна…. Виходячи з досвіду моєї родини хотів би всім побажати потоваришуватися зі спортом. Заняття спортом допомагають знаходили рівновагу між фізичним станом і душевним, вирізняють гармонію і баланс. А це, в свою чергу, дає можливість енергетичного захисту. Адже якщо ми в своїй родині відчуваємо себе захищеними, отримуємо підтримку, тоді легше долати негаразди і виклики життя. І чим більша родина, тим більший енергетичний захист, тим глибше твоє коріння…

А своїм донькам я раджу більше пізнавати про цей світ, читати, співставляти, аналізувати… Прикро, що на сьогодні  молодь перестала читати літературу. Коли читаєш книгу – бачиш сюжет, працює уява і мозок довше залишаєщ молодим.

Саморозвиток – це прекрасно! Знаю це на власному досвіді, адже на разі я захистив наукову роботу на ступінь доктора філософії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь