Зі святом, православні! Сьогодні – Медовий Спас, або Маковія

 

 

 

 

14 серпня розпочинається Успенський піст, присвячений Успінню Пресвятої Богородиці. Цей день має декілька значень та цілу купу історичних спогадів і фактів.

Коли Маковія

Медовий Спас, або Маковія, святкується у перший день Успенського посту – 14 серпня. “Спас” – коротка форма від “спасіння” та “спаситель”. Колись у ці дні починали збирання та освячення меду, тому його ще називають Медовий.

Що таке Маковія, історія свята

Маковія вшановує пам’ять мучеників Макавеїв – 7 братів та їхньої мами Соломії. Це події Старого Заповіту, які трапилися приблизно у 166 році до Різдва Христового. У ті часи правив Ізраїлем язичник Антиох Єпіфан, який переслідував за віру у Господа і намагався усіх переконати вклонитися грецьким ідолам.

Вони  сповідували віру у Господа і  були жорстоко катовані та вбиті за те, що не захотіли вклонитися ідолам. Спочатку на очах мами Соломії та молодшого брата імператор наказав відрізати язики, пальці рук та ніг, обдерти шкіру з їхніх голів і катувати каленим залізом шістьох братів Макавеїв. А потім жорстоко замучили сьомого сина, а потім –  і Соломію.

Ця сім’я Макавеїв – приклад незрівнянної стійкості і віри Господу.

До наших днів свято Маковія з’єдналося з днем мучеників Макавеїв ще й тому, що у цей день на нашій території розпочинався збирання макових зерен.

Літописи свідчать, що саме на Маковія – 1 (14) серпня 988 року – князь Володимир охрестив киян. Тоді в гирлі річки Почайни охрестилися 12 синів князя Володимира. А джерело, де їх хрестили, назвали Хрещатицьким.

Що можна і не можна на Маковія

На Маковія треба назбирати польових квітів та підготувати баночку меду або води, щоб принести їх у храм та освятити на водосвятному молебні. Це – давня традиція принесення у домівку благословення Господнього.

Щодо вживання їжі, то треба пам’ятати, що це – перший день посту. Для вірян головне – від цього дня намагатися не вживати м’ясо, рибу, молоко, яйця.

Коли початок Успенського посту

Успенський піст – невеликий, але суворий. Починається завжди 14 серпня.

Триматиме Успенський піст 14 днів та завершиться 28 серпня святом Успіння Богородиці. Цими днями бажано поститися, хоча б раз на день читати молитву Богородиці, відвідувати храм та хоча б раз сповідатися й причаститися у церкві.

Одяг священників цього дня – фіолетовий, тому саме фіолетовий – є головним кольором цього дня.

Що відбувається у перший день Успенського посту

Але звісно, не мед, і не квіти найголовніші у цей день на літургії. Офіційна, церковна назва свята – Походження чесних Древ Животворчого Хреста Господнього.

Найголовніший момент 14 серпня у церкві – винесення з вівтаря Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього та можливість підійти та вклонитися святині, яка виноситься раз на рік, у цей день. За переданнями, у цю мить Небо, Сам Господь наближаються до людей. Саме Хрест, а не квіти чи мед, треба із радістю зустрічати, усім серцем дякуючи Богу за його милість.

Історія походження чесних Древ Животворчого Хреста Господнього

Походження чесних Древ Животворчого Хреста Господнього корінням сягає у ІХ століття, коли частини хреста Господнього переносилися з імператорського палацу до собору Святої Софії у Константинополі (Візантія). Два тижні їх носили Константинополем, аби вберегти містян від хвороб та злих духів, освячували ними воду.

Зараз, до речі, собор Святої Софії у Стамбулі належить мусульманам. Чесні Древа Животворчого Хреста Господнього зберігаються у базиліці Санта-Кроче-ін-Джерусалемме у Римі, у Соборі Паризької Богоматері та кафедральних соборах Пізи та Флоренції.

Джерело: tsn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь