Відбувся круглий стіл до 30-ї річниці Незалежності України

 

 

 

 

20 серпня у малому залі виконкому відбувся круглий стіл до Дня Незалежності «Становлення української державності: до 30-ї річниці Незалежності України».

Захід відбувся за участі міської влади, науковців, істориків, освітян, громадських діячів, представників культури та молодіжної ради.

Міський голова Олександр Кодола, користуючись нагодою, привітав всіх присутніх з прийдешнім святом Дня Незалежності України. «Наша держава пройшла непростий шлях становлення своєї незалежності. Проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р. стало підсумком багаторічної боротьби українського народу за свою державність, мову, культуру, ідентифікацію. Перемога далася важко, мільйони українців свідомо віддали свої життя за право вільно жити у власній державі. На жаль, і зараз ми продовжуємо виборювати свою незалежність на східних кордонах. Вже сьомий рік тривають військові дії. Тому до 30-річчя незалежності ми маємо об’єднатися, стати єдиними як в місті, так і в середині всієї країни. Ми повинні показувати приклад для всіх, всіх інших країн та всього світу, що українці завжди об’єднувалися і перемагали. Той тернистий шлях, який ми з вами пройшли, а саме становлення української державності, є найкориснішим і вкрай важливим уроком для сучасної молоді. Уроком, що несе в собі суть українства та відповідальність перед майбутніми поколіннями. Кожен з нас несе відповідальність за майбутнє нашої держави. Тож будьмо свідомими. Україна була і буде», – зазначив у своєму виступі очільник міста.

Заглибився в часи 17-18 ст. в межах теми «Ніжине за часів Магдебурзького права» директор музею Рідкісної книги, науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею Олександр Морозов.

Про дисидентів 20 ст., які несли світло в українські ідеї, незважаючи на всі перешкоди радянської влади, а саме про Лесю Коцюбу в боротьбі за збереження української мови та культури розповів доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України, професор Ніжинського державного університету імені М. В. Гоголя Євген Луняк.

Показала презентацію «Право на освіту: реалії сучасного розвитку в незалежній країні» вчитель ЗОШ № 10 Алла Кресан.

Краєзнавець Віктор Ємельянов розповів про українського патріота Іполита Ковалевського і діяльність ніжинської Просвіти у 1917-1918 роках.

Про історико-культурну спадщину Ніжина за доби незалежності України, а саме про актуальні проблеми, вивчення, охорону, збереження та використання даної спадщини протягом останнього тридцятиріччя висвітлив завідувач відділу історії Ніжинського краєзнавчого музею Сергій Зозуля.

Директор краєзнавчого музею Геннадій Дудченко розповів про народження і трансформацію української державності у XIX ст.

На завершення круглого столу головний спеціаліст управління культури і туризму, краєзнавець Роман Желєзко розповів присутнім як ніжинські козаки державу будували.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

nizhynrada.gov.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь