В селах Чернігівщини люди нарікають на врожай картоплі

 

 

 

 

На Чернігівщині притаманна для нашої місцевості культура – картопля – б’є рекорди неврожаю. Жителі сіл колишнього Козелецького району розповіли про свій картопляний колапс.

«Цього року поганий врожай. Значно менше картоплі ніж торік. Наполовину»,- Клавдія Іванівна, жителька села Любечанинів.

«Цей рік погано. Тому що в нас дощу не було. А два дощі пройшли – це невигідно. Весна була холодна, затяжні сходи були. А як цвіла – дощу не було. Зав’язь маленька. Це не картопля цього року»,- Валентина Василівна, жителька села Кіпті.

«Це рік узагалі поганий… Відро накопали – штук п’ять великої і все»,- Лариса, жителька села Кіпті. А причиною цього називають аномальну спеку та брак опадів. Усе це припало на час «зав’язування» молодої картоплі.

«Сухо. Дощів не було. Суш»,- Світлана, жителька села Білейки.

«З кожним роком дедалі гірше. Тому що клімат міняється. Спека така була весь час, коли картоплі треба було розвиватися»,- Анатолій Петрович, житель Козелецької громади.

Врожай, як кажуть, більш-менш, був лише в тих, хто вирощував сортову картоплю, і то не всі її сорти вродили.

«Нормальна.  Поки я копав Белла росу, Жуковську ранню, Коннект непогана, її багато, але вона дрібна»,- Володимир Григорович, житель села Шами.

Люди в селах зазначають, що поступово наш північний регіон за кліматом починає нагадувати південь України, і хороший врожай теж дають багато південних культур.

«Яблук багато, груш багато, помідорів. От бачимо, що в нас клімат південний. Помідори, кавуни вирощувати можна. Змінюється клімат»,- Анатолій Петрович, житель Козелецької громади. «Капусти багато, помідорів було багато, огірків було багато»,- Клавдія Іванівна, жителька села Любечанинів.

Спека вдарила не тільки на врожаї по городах. Постраждали і дари лісів. Проте, як зазначають грибники, сезон ще не втрачено.

«Гриби, звісно, будуть більш-менш. Дощ пройшов – і знову почалися. Білий почався. А так… засуха була … – Які гриби зараз? – Переважно білий і лисички»,- Лариса, жителька села Кіпті. Наразі літрова банка лисичок у разі продажу «на місці» коштує приблизно сто гривень. Ціна мало змінилась, порівняно з минулим роком, чого не скажеш про картоплю. Цього року очікується зростання її вартості.

 

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь