Інна Тимошенко: «Не знаєш — не бери, викинь!» Чому люди труяться грибами?

 

Інна Тимошенко, фельдшерка Олександрівського фельдшерського пункту, що на Ріпкинщині, добре знає: гриби можуть бути і їжею, і отрутою. Саме в Олександрівці цьогоріч діти потруїлися грибами, двоє з них померло.



Інна Миколаївна називає п’вть основних причин, чому люди труяться грибами.

1 Отруйні плутають з їстівними, особливо якщо, в кошик потрапляють молоді отруйні гриби. їх навіть посвідчені грибники можуть не відрізнити від печериць, сироїжок та інших їстівних. Можна сплутати і зрілі гриби. Тож найкраще дотримуватися принципу: не знаєш — не бери, викинь!

Їдять грибну суміш — збирають кілька різновидів грибів, серед яких трапляються й отруйні екземпляри. Найчастіше це трапляється, коли гриби заготовляють на зиму. Білі відібрали на консервацію, а решту, у тому числі корені білих, старі гриби, червиві, — на сковорідку, не дивлячись.

3 Недостатньо проварюють чи просмажують гриби. Це стосується їстівних: білих, маслюків, лисичок. їх, вважає Інна Тимошенко, готують, попередньо не відварюючи. Але основна термічна обробка має бути достатня. Такі ж гриби як піддубовики чи польські треба відварювати і зливати воду. Але на думку Інни Миколаївни, від багатьох грибів, якщо ти не впевнений у своїх кулінарних знаннях, слід відмовитися. Що лишиться в продукті, якщо відварити-злити воду і так кілька разів, а тоді смажити чи консервувати? Гриб не є стравою першої необхідності.

4 Інколи труяться 8 гостях або купуючи на стихійних ринках.

5 Дають дітям. До трьох років дітям гриби не можна взагалі. Це важка страва, навіть якщо вони їстівні, правильно приготовані. До 14 років — з обережністю. Це стосується не тільки грибів, але і грибної юшки.

Як проявляється отруєння грибами?

Симптоми можуть з’явитися і через 15-30 хвилин, а можуть і через 40 хвилин, через кілька годин.

Людина відчуває нудоту, блює. Виникають діарея (пронос), галюцинації, втрата свідомості. Наступає ураження печінки та нирок, що проявиться болем у надчеревній ділянці і різким зменшенням або навіть припиненням сечовиділення. Людину мучать судоми. Вона втрачає силу.

Що робити?

Інна Тимошенко нагадує, що слід негайно викликати «швидку». Поки медики в дорозі, промити потерпілому шлунок — дати випити підсоленої води і штучно викликати блювання. Воду підсолюють тому, що сіль зв’язується з токсинами, і вони краще виводяться.

Після очищення кишечника треба випити активованого вугілля (у розрахунку 1 таблетка чорного вугілля на 10 кг ваги людини, якщо беремо біле, то можна 1 таблетку на 15-20 кілограмів).

І чорне активоване вугілля, і біле треба розтовкти, розвести. Одне розминає, друге випиває.

Як уникнути?

— Не робити збірної солянки — зберігати та заготовляти гриби, сортуючи їх за видами.

— Не їсти сирих грибів.

— Уміти готувати. Навіть їстівні гриби, якщо вони перезрілі і червиві, за недостатньої термічної обробки можуть бути токсичними.

— Обробляти відразу після збору, не чекаючи завтрашнього дня.

— Готові страви з грибів зберігати в холодильнику не довше доби.

— Мариновані і солоні гриби мають зберігатися в погребі чи холодильнику не більше року.

— Не давати гриби дітям, небажано їсти їх вагітним та матерям-годувальницям.

Тамара Кравченко, «ВісникЧ» №34 (1841) від 26 серпня 2021

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *