В Індії в понеділок, 6 вересня, кількість людей з симптомами вірусу Ніпа (Nipah або NiV), від якого нещодавно помер 12-річний хлопчик, зросла до 11. Відзначається, що серед ймовірних хворих є батьки померлої дитини, а також близькі родичі і медпрацівники.

Про це з посиланням на міністра охорони здоров’я країни провину Джордж повідомило The Hindu.

“Їх стан стабільний. У матері хлопчика в неділю ввечері піднялася температура, але зараз вона спала”, – розповіла керівниця індійського МОЗ.

За її словами, кількість контактних осіб хлопчика зараз досягає 251 (з них 129 — медпрацівники) і може зрости. 54 особи, у тому числі 30 лікарів, які мають високий рівень ризику через тісний контакт, ізольовані в госпіталі в Кожікоді.

“Хлопчик був доставлений щонайменше в чотири лікувальні установи, перш ніж був госпіталізований в приватну лікарню, де помер. Тому більшість контактів-це медичні працівники”, – пояснила Джордж.

У двох районах Малапурам і Каннур, у зв’язку з поширенням вірусу в неділю була оголошена тривога.

Пандемия

Крім того, співробітники Департаменту тваринництва зібрали зразки крові і мазків з ротової порожнини двох кіз в приміщеннях загиблих. Повідомляється, що ті нещодавно захворіли. Зразки будуть досліджені в Національному інституті хвороб тварин суворого режиму в Бхопалі, штат Мадхья-Прадеш, щоб з’ясувати, чи були тварини інфіковані.

Деякі недоїдені плоди рамбутана також були зібрані по сусідству з будинком хлопчика в Пулпарамб біля Кулімада після того, як з’ясувалося, що він їв їх. Батьки хлопчика повідомили спеціальній групі Національного центру з контролю за захворюваннями, що в цьому районі мешкають кажани, які вважаються природними переносниками вірусу. Їх місце проживання виявили через річку, що протікає поруч з цим районом.

За словами пані Джордж, спеціальна група з NIV прибуде в Чатамангалам в середу, щоб зібрати зразки рідин тіла фруктових кажанів в цьому районі.