Радник Ніжинського міського голови Сергій Охонько: «Маємо великі шанси втілити у життя всі розроблені нами проєкти!»

 

 

 

 

Сайт «УН» продовжує цикл бесід з представниками команди Ніжинського міського голови Олександра Кодоли. Сьогодні у нас в гостях радник міського голови, депутат Ніжинської міської ради Сергій Миколайович Охонько.

-Сергію Миколайовичу, саме Ви є ініціатором створення авіаційно-логістичного комплексу з мультимодальних перевезень на базі аеродрому «Ніжин». Розкажіть, будь ласка, детальніше про цей проект.

-Створення в нашому місті логістичного центру – проект вкрай важливий. Це початок нової історії економічного розвитку не тільки Ніжина, а й Чернігівщини загалом. Відкриття такого центру, в першу чергу, позитивно вплине на інвестиційну привабливість Ніжина,  допоможе розвитку інших сфер економіки. На аеродромі  більше 80 гектарів вільної землі із загальних 500, яку доцільно задіяти під будівництво логістичного центру, ангарів, складів, виставкових центрів, тобто є можливість розвитку.

Ніжин – надзвичайно цікаве місто з багатою історією. Одна з цікавинок — підземелля 17 століття, які розташовані під площею перед Храмом всіх Святих. Наскільки відомо, знайшли їх в 2002 році, а розкопками почали  займатися  з 2016-го. Як, на Вашу думку, зробити так, щоб підземелля стали «родзинкою» нашого міста?

-Археологи та дослідники разом з відповідними управліннями  Ніжинської міської ради  та фахівцями з містобудівної ради до кінця вересня поточного року повинні  розробити комплексну візію розвитку цих підземель. У фіналі ми отримаємо комплексну споруду з історичними артефактами, яка приваблюватиме туристів як унікальний історичний об’єкт.

По завершенню розробки  візії  ми разом з депутатським корпусом та місцевою владою вивчимо її та долучимося до розробки технічного завдання. На даний час наше бачення щодо цих приміщень полягає в наступному:  потрібно накрити ці підземелля скляною  пірамідою, а під її надійним накриттям розташувати  туристично-інформаційний центр, в якому можна розмістити чимало цікавинок про наше місто. Тут же, під цією скляною пірамідою, буде й вхід до таємничого  підземелля.

Таким чином, скляна піраміда виконуватиме відразу кілька функцій, в тому числі захищатиме приміщення від вологи та слугуватиме входом у печери. До того ж, виглядатиме вона досить оригінально.

Після розробки проектно-кошторисної документації стане зрозуміло, яка повна вартість реалізації цього об’єкту, що надасть нам можливість звертатися до державного бюджету та до інших фондів, які фінансують подібні проекти. Таким чином, спільними зусиллями,  поступово, крок за кроком,  протягом 3-4 років, ми повинні реалізувати цей проект.

Підкреслюю: ніжинські підземелля повинні бути комплесним об’єктом, який стане справжньою «родзинкою» і приверне ще більше уваги до історії нашого древнього міста.

-Неабияку увагу Ви приділяєте проекту з реконструкції Графського парку…

-Ми маємо на меті створити цілісну концепцію архітектурно-дизайнерського оформлення парку, врахувати охоронний статус об’єкту. Проектант повинен запропонувати комплексну схему благоустрою із зовнішнім освітленням, озелененням, місцями для відпочинку, урнами. У роботі потрібно врахувати  рекомендації біологів з видалення та розсадження дерев на території парку. Територія скверу та парку повинна бути розбита на функціональні зони з урахуванням сформованих на сьогодні функціональних просторів.

А як щодо водойми у Графському парку?

-Ставок потрібно почистити і, можливо, спробувати запустити у водойму лебедів. Це б стало окрасою Ніжина. Також,  можливо, приватні підприємці могли б здавати в оренду човни чи катамарани — тобто потрібно створити у парку більше цікавих локацій.

-Нещодавно Ви брали участь у нараді по визначенню проектів для реалізації в 2022 році та внесення їх до концепції системного розвитку громади на найближчі чотири роки. Розкажіть детальніше, що це за проекти.

-Стратегією Ніжинської територіальної громади визначено понад 50 пріоритетних проектів. Вони охоплюють всі види життєдіяльності міста. Пропоную зупинитися на найсуттєвіших.

-Один з пріоритетів місцевої влади Ніжина – створення єдиного дизайн-концепту на центральних локаціях міста; розробка та затвердження дизайн-кодів і створення громадських просторів у мікрорайонах міста; приведення фасадів будинків у відповідність до впровадженого дизайн-коду;

-створення системи тротуарів довжиною більш ніж 20 кілометрів, якісних та зручних для людей;

-реконструкція всіх алей, парків, історичної частини міста;

-асфальтування у наступні два роки всіх центральних проїжджих частин міста;

-початок реконструкції парку Шевченка, Графського парку, скверу Богдана Хмельницького;

-продовження реалізації проекту «Безпечне місто», яке передбачає встановлення відеокамер з розпізнаванням облич;

-перенесення ЗАГСу на вулицю Гоголя;

-створення кількох туристичних маршрутів для розвитку туристичного напрямку у м. Ніжині;

-оновлення та будівництво нових спортивних і дитячих майданчиків по місту;

-завершення реконструкції стадіону «Спартак»; створення нових локацій і встановлення нових трибун на ньому;

-ремонт спортивного комплексу міста «Зірка» для створення боксерського та фітнес-простору з відремонтованими роздягальнями та санвузлами;

-будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами (типової будівлі басейну «Н2О Classic») по вул. Незалежності;

-задля більш ефективної роботи працівників виконкому та інших державних служб – створення електронного документообігу;

-створення заводу з переробки сміття на базі місцевого полігону та запуск нової лінії сортування ТПВ;

-задля покращення якості питної води – реконструкція артезіанської свердловини у місті та будівництво свердловини на території Кунашівсько-Переяславського округу;

-освітлення вулиць по місту. У Ніжині залишилося близько 40 неосвітлених вулиць; все місто повинно бути освітлене!

-переведення пункту сімейної медицини із 3-го мікрорайону до приміщення аптеки №200 – воно набагато більше; це дасть змогу лікарям ефективніше та якісніше приймати пацієнтів;

-чимало проектів, пов’язаних з населеними пунктами, які увійшли до Ніжинської територіальної громади; це встановлення спортивних і дитячих майданчиків, очищення ставків тощо.

На сьогодні наша команда під керівництвом міського голови Олександра Кодоли та разом з Ніжинською громадою має великі шанси втілити в життя всі розроблені нами проекти та задуми, які спрямовані на благо жителів нашого міста.

Ми докладемо для цього всіх зусиль!

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь