Жителька Ніжинщини за допомогою Зірки зібрала сім тон картоплі

 

 

 

 

Сто вісімдесят мішків картоплі зібрала 58-річна Валентина Сурмачевська з Кунашівки Ніжинського району. Другого вересня Валентина Михайлівна порається у дворі, перебирає картоплю.

— Наставили повен хлів, сарай.

Мішків сто вісімдесят буде. Насипаємо повними, кілограм по сорок є. Тільки красної картоплі сортів тридцять. А от синьогпазки в селі ніхто вже не вирощує.

Вона дає поганий урожай. У минулому році наче краща картопля була. Соток 35 саджала, раніше й по 45 було. Цього року почали вибирати рано — 8 серпня.

Підлаштовувались під роботу сина. Картопля рясна, але дуже великої немає.

Тримаю господарство — поросят, кіз, гусей, курей, кролів. Чимало картоплі треба їм. А решту купляють постійні клієнти з Ніжина і Києва. Раніше їздила на ринок продавати. Коли селом їздила машина, здавала і туди. В цьому році чула, що картопля по 8-9 гривень. Торік ціна була приблизно така ж, 9-10 гривень. Усе дорожчає, і тільки картопля майже без змін. Ще помідорам треба раду дати. Садила 450 кущів. Закрила банок тридцять трилітрових томатного соку.

На руках у Валентини Михайлівни виблискує свіжий рожевий манікюр.

— Манікюр у вас гарний, — звертаю увагу на руки господині.

— Для роботи. Працюю лродавчинею в сільському магазині.

З чоловіком розійшлися 23 роки тому. Пішов до іншої. Але свекруха залишилась жити в мене. Була мені як мама. Померла у 2014 році. Батьки ще раніше, у молодому віці. Живу одна.

Допомагає жінці в господарстві 39-річний син Олександр з родиною і 21 річна Галина, донька. А також вірна помічниця — конячка Зірка.

— Зірка майже всю роботу по картоплі тягне. Нарізаємо рядки, вручну накидаємо і конячкою проходимо, щоб закрити. Підсипаємо і виорюємо теж конячкою, — пояснює Валентина. — Син з родиною — у Ніжині. До цього багато років жили у столиці Останні три місяці працює в ніжинському драмтеатрі. снабжас артистів костюмами. На вихідні завжди приїжджає в село. Онучці Віці одинадцять років. Донька зараз у Києві. Працює на фірмі, що займається захисною плівкою для тонування машин.

gorod.cn.ua, Ольга Самсоненко, «ВісникЧ» №36 (1843) від 9 вересня 2021

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь