Ніжинські рятувальники скинули на палаючі турецькі ліси 992 тонни води

Упродовж сімнадцяти днів з 30 липня по 15 серпня співробітники Ніжинського авіаційного загону Державної служби з надзвичайних ситуацій допомагали боротися з масштабними лісовими пожежами у Туреччині. Як пройшло відрядження, стисло і влучно, як і годиться на їхній службі, ніжинські рятувальники-авіатори поділилися нещодавно.

«У салоні літака був дим»

Новина, що горить Туреччина, облетіла весь світ. Спершу зайнялося у туристичній Анталії, потім вогонь поширився на територію інших турецьких провінцій. Тоді Туреччина і звернулася по допомогу до міжнародної спільноти. Україна відгукнулася не зволікаючи.

Гасили пожежі, серед багатьох рятувальників з інших країн, і два екіпажі з Ніжина. Це чотирнадцять людей на двох літаках Ан-32П Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій (офіційна назва Ніжинського авіазагону).

Набирали воду у баки наших літаків місткістю 8 тонн, скидали на пожежу, поверталися, знову набирали і так упродовж 14 годин, – описує робочі будні начальниця групи перекладу Ніжинського авіазагону Олена Бесараб. – З нами працювали координатор та лісник. Орієнтували, куди саме скидати воду.

За час відрядження працювали у Аланьї, Анталії, Бодрумі, Даламані.

Масштаби пожеж, звісно, вражали, діляться рятувальники. Палали цілі гектари здорового лісу на мальовничих узвишшях гір. Деякі вершини досягали 1200-1600 метрів. Хоча для рятувальників Ніжинського авіазагону це вже далеко не перша боротьба з вогнем у відрядженні. Раніше вже були Грузія, Ізраїль, Чорногорія. Та у Туреччині, зізнаються, працювалося найважче.

– Усього в Туреччині провели 124 скиди води на палаючі території. Це 992 тонни, – каже начальник технічної частини протипожежної ланки Віктор Фрібус. – Відчувалося «пекло». У салоні літака був дим, хоча працювала система кондиціонування. Нелегко доводилося не лише фізично, а й морально, бо бачили масштаби пожеж…

– У Даламані якраз проти аеропорту, де ми перебували, загорілася гора, – додає Олена Бесараб. – Вогонь накрив дерева за лічені хвилини. Чи не всі сили, що були в аеропорту, взялися приборкувати полум’я. Загасити гору вдалося за 1,5 години.

Попіл на пляжі

 

– Тиснула спека. Температура повітря була від 46 до 49 градусів, – згадує бортовий інженер-інструктор протипожежної ланки Володимир Романович. – А на пляжі поверх піску лежав попіл… Зранку вогонь стихав, ближче до обіду піднімався вітер і знову розгоралося.

Не обійшлося й без перевтоми, адже рятувальникам доводилося прокидатися о 4:00 і працювати майже до 20:00. Технічний персонал виконував роботу без перерви.

На дев’ятий день дали перший вихідний. Лісове господарство Туреччини влаштувало відпочинок на своїй базі. Ще один день для відпочинку у рятувальників був перед вильотом.

Намисто, як вдячність

– Відношення турків до нас, до нашої праці залишило найтепліші враження, – пригадує помічник командира екіпажу Родіон Пет­рик. – Селили в кращих місцях. Поставка їжі, води, обслуговування – на найвищому рівні. Нам дали спеціальні позивні, і під час виходу в ефір екіпажам надавався повний пріоритет. Нас пропускали інші літаки. А на вулиці звичайні перехожі тиснули руки, бо бачили, що ми у формі. Розуміли – допомагаємо гасити пожежі. У готелі, де жили, на честь усіх рятувальників лунали оплески…

А Олену Бесараб – єдину жінку в українській делегації рятувальників – під час прогулянки пляжем у формі віддячила туркеня. Подарувала ніжинці намисто.

– Пощастило зустріти під час відрядження навіть землячку, – розповідає Володимир Михайлович. – У крамниці зі східними солодощами одна з продавчинь запитала, чи ми з України. Сказала бачила, що гасимо тут пожежі по місцевому телебаченню. Сама вона з Шепетівки Хмельницької області. Дуже зраділа, що нас побачила, навіть розчулилася. Пригостила кавою. Зробили фото напам’ять.

Проводжав з Туреччини ніжинців особисто міністр сільського і лісового господарства країни Бекір Пакдемірлі. Напередодні вильоту провів з ними зустріч за кавою.

На Батьківщині, на аеродромі «Ніжин», борців зі стихією зустрічав голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. А посол України в Туреччині Василь Боднар в одному з інтерв’ю сказав, що українські рятувальники, які вирушили гасити лісові пожежі, зміцнюють імідж України в Туреччині.

Михайло ЛОМОНОСОВ, газета «Деснянка»

Фото з архіву рятувальників та ДСНС України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь