Стан каштанів у Ніжині: неочікуване відкриття?

 

 

 

 

Безперечно, всі дерева – це зелені легені планети і є важливими компонентами природної екосистеми міста. Ці зелені друзі дуже корисні для всього живого, але… деякі з них можуть бути й ворогами. Похилі та величезні дерева можуть бути дуже небезпечні для жителів міста.
До недавнього часу громадські активісти, блогери разом з певною частиною громади Ніжина вважали, що по вулиці Гоголя та інших вулицях ростуть дерева, які цілком здорові чи трохи хворі. Але як показав перший етап зі спилювання каштанів на місці реконструкції вулиці, каштани там ростуть або значно пошкоджені зсередини, або мають серйозні хвороби, які стрімко руйнують дерева.
За словами фахівця з ландшафтного дизайну КП “ВУКГ” Наталії Довгаль, оглянувши в розрізі спиляні каштани видно значні ушкодження серцевини стовбурів. У здорових на вигляд каштанів основні тканини почорнілі, а у дерев із видимими ознаками ураження кори та листової маси – серцевина повністю трухла, а тому вже не виконує повноцінно свою запасну та провідну функції, що веде до поступового руйнування дерева. Це і не дивно, адже на основі багаторічних досліджень створено норми озеленення населених пунктів, де повільноростучі породи, включаючи каштани, у віці 40-60 років підлягають заміні.
Слід окремо зазначити, що аварійно небезпечних дерев на вулицях Ніжина росте переважна більшість, і кожного разу, особливо під час буйства стихій – шквалистого вітру, грози, урагану, коли вони падають прямо на людей, машини, дахи багатоповерхових будинків, лінії електромереж, працівники комунального підприємства “Виробниче управління комунального господарства” прибирають рештки від цих дерев у вигляді величезних гілок, що падають на тротуари, алеї чи проїзну частину міста, а іноді й самі дерева.
До речі, вага середнього дерева становить 2-4 тонни. При падінні воно здатне зруйнувати будинок вщент. Навіть при досить невеликій силі вітру від дерева може відламатись гілка, впасти і поранити людину, що проходить поряд, а для дитини це може виявитися смертельною небезпекою. Здорове, але велике дерево завжди несе потенційну небезпеку, так як в будь-який момент, особливо в негоду, може нанести ушкодження об’єктам поруч з ним, або послужити причиною людської смерті. Серйозні наслідки мають падіння великих дерев на лінії електромереж. Вони не тільки можуть завдати шкоди майну, а й часто призводять до відключення електрики, пожеж та інших негативних наслідків. Під вагою зламаного дерева можуть провиснути дроти, продовжуючи при цьому проводити електрику. Такі випадки теж несуть додаткову загрозу.
Тому, вихід з цієї складної ситуації може бути тільки один – це повне оновлення міста молодими, здоровими та красивими деревами, що в свою чергу покращує естетичний вигляд нашого міста, а також безпеку мешканців та гостей Ніжина.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь