«З дитинства мені було цікаво все, що пов’язано з ліками» – інтерв’ю з ніжинським провізором

18 вересня, субота – День фармацевтичного працівника України

Так вже трапляється, що людина іноді хворіє. У людей різна імунна система і їм часто потрібна допомога не тільки лікаря, але і відповідні лікарські препарати. Виготовленням хімічних лікарських засобів і субстанцій займається особливий виробничо-технологічний комплекс промисловості – фармацевтика. Для багатьох з нас в цьому досить складно розібратися, але не для провізорів. Пише dilovamova.com. Провізори відмінно орієнтуються у будь-яких групах препаратів, здатні визначити їх якість, адже від нього буквально залежить наше життя, в разі необхідності можуть підібрати аналогічні дешевші, але не менш ефективні замінники, підкажуть безпечне дозування і зроблять все, щоб призначене лікарем лікування було ефективним. Робота аптечних провізорів і всіх фармацевтичних працівників дуже важлива для нашого здоров’я і сьогоднішнє свято це яскраво підкреслює.

Тож сьогодні в гостях у редакції «Нежатин» завідувач однієї з ніжинських аптек- Інна Петренко

Доброго дня! Розкажіть, будь-ласка, як Ви обрали саме професію фармацевта та скільки років вже працюєте у цій сфері? Що ви закінчували?

Доброго дня! Мені з самого дитинства було цікаво все, що пов’язано з ліками та захворюваннями. Зі шкільної парти вже знала, що хочу присвятити своє життя медицині. Після школи я вступила до Ніжинського медичного коледжу на спеціальність «лікувальна справа». З відзнакою закінчила вуз та отримала спеціальність  – фельдшер. Під час навчання любов до фармації привила Фень Валентина Трохимівна, яка і викладала у нас цей предмет. Отримавши червоний диплом хотілося навчатися далі і отримувати все більше знань. Я вступила до Національного медичного університету імені О. О. Богомольця на спеціальність “фармація”. Я вам скажу – дуже цікаво бути студентом медичних закладів, щодня ти дізнаєшся щось нове! При проходженні практики та паралельно працюючи в дитячому відділенні, зрозуміла, що я на вірному шляху. Після закінчення була інтернатура та навчання в Національній медичній академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика де я і отримала звання провізор.

Працюю близько 10-ти років в аптеці. Це те місце, де я проводжу майже весь свій час. Я люблю свою професію, адже те, що я роблю кожного дня дає змогу більше допомогати людям, вивчати нові препарати та спілкуватися з людьми

У людей часто постає питання: у чому полягає різниця між аптекарем і фармацевтом?

Інколи мені здасться, що багато хто з людей не знає навіть такої професії  – фармацевт, а провізор тим паче. Приходячи в аптеку можуть називати продавцем, касиром, просто ей “дєвушка” що дійсно образливо. Адже ти чітко знаєш, який шлях потрібно пройти, аби працювати в аптеці: багато вчитися, знати препарати та розуміти що, кому, в якій дозі та формі випуску потрібно видати.

Траплялося спостерігати, як фармацевт розповідає про аналоги препаратів, або перераховує компоненти, які входять до складу медикаментів. Ви справді знаєте всі назви препаратів чи є якась “схема”, яка Вам допомагає швидко орієнтуватися?

На справді фармацевти та провізори дуже багато вчать фармакологію, а значить знають багато діючих речовин та складових компонентів. Для того, щоб знати назву та складову, треба дуже багато читати як під час навчання так і під час роботи , а де що й заучувати. Фармація не стоїть на місці, постійно зростає кількість нових препаратів і тим самим тримає в тонусі всіх нас. Багато препаратів мають одну і ту ж саму діючу речовину, але різні назви. Для досвідчених фармацевтів достатньо побачити діючу речовину і вважайте, що вже він знає дію, застосування та фармгрупу препарату, отже з легкістю перерахує все, що є в аптеці.

Також в аптеках все дуже чітко розподілено, кожен препарат має своє місце, і навіть якщо ти новачок і ще не маєш досвіду, то поряд в ящику лежить багато інших препаратів, які є аналогами, або схожі за терапевтичною дією. Фармпорядок – це запорука успіху всієї аптеки та її працівників.

Чи можете розповісти якісь цікаві ситуації, які трапилася з Вами за весь час роботи в цій галузі? Що є найцікавішим аспектом у Вашій роботі?

Цікаво в нашій професії все! Починаючи зі спілкування з різними людьми та закічуючи різноманіттям новинок в фармпромисловості. Кожен день не схожий на попередній, бувають дуже тяжкі дні, які запам’ятовуються тільки втомою та моральним виснаженням. А буває так, що приємно, коли йдуть люди з позитивом, та вдячністю за вашу допомогу і ти розумієш, що твій труд – то не марна справа.

Які нюанси (плюси, мінуси) у фармацевтичній роботі Ви бачите? 

Фармацевти і провізори — це фахівці, які невтомно працюють. Вони завжди хочуть допомогти відвідувачам та щодня стикаються з великою кількістю людей та їх прохань. Працювати в аптеці нелегко: довгі робочі зміни по 13 годин, весь час на ногах, підвищений ризик підхопити інфекцію, нервові пацієнти, варикоз… Все й не перерахувати. Знайти будь-яку коробочку серед тисяч інших, легко, навіть спросоння вимовити трудні назви препаратів. Ми всерівно любимо свою роботу. Але, так, як і в усіх інших професіях є у нас і свої переваги і недоліки.

Переваги

  • Цікаво та дуже корисно розумітися в тонкощах впливу різних препаратів на людський організм. Можна дати пораду з приводу якогось лікарського засобу.
  • Фармацевти завжди були та є затребувані на ринку праці, тому роботи завжди всім нам вистачить.
  • Умови праці досить комфортні: чисті, світлі та теплі приміщення. Якщо ви працюєте і ви любите свою роботу , то це ще й задоволення від роботи, а також можн арозширити коло знайомих та знайти багато друзів. За роки праці вже так склалося, що є постійні клієнти, люди які вдячні за допомогу, доцільно надані поради та просто підтримку в тяжких життєвих обставинах. З багатьма відвідувачами в подальшому спілкуємося та дружимо.

Недоліки

Багато спілкування з дуже різними людьми, які часто бувають знервовані, сумні, занепокоєні..

Вчитися фармації потрібно довго. Робота напружена та позмінна, іноді доводиться виходити за колегу і виходить величезні перепрацювання. Всі хвороби в основному ми переносимо на ногах та несемо додому своїм рідним. Робоча зміна проходить на ногах. Це викликає біль і набряки в наслідок –  варикозне розширення вен.

Робота складна: необхідна постійна зосередженість, потрібно робити свою роботу точно та скрупульозно. Зір погіршується тому, що працювати приходиться при штучному світлі, та 13 годин дивитися на монітор. Також високий ризик отримати вірусні інфекції від відвідувачів аптеки.

Не дивлячись на досить велику кількість мінусів, фармацевти і провізори люблять свою роботу та виконують її добросовісно, мають почуття гумору та ніколи не забувають про людяність і підтримку.

Якщо повернути той час, коли Ви збиралися вчитися на фармацевта, зараз ви б щось змінили, обрали б іншу професію чи ні?

Ні! Я дуже люблю свою роботу, навіть якщо б не була провізором, то тоді –  тільки лікарем.

Щоб Ви побажали тим молодим людям, які тільки на початку даної кар’єри або ж планують опанувати професію фармацевта?

Саме перше чого б хотілося побажати – це міцного здоров’я, а ще – успіхів у навчанні та роботі, гарних відвідувачів та достоної  заробітної плати. Всього найкращого і звичайно нервів, як канат!

 

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Фото з архіву Інни Петренко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

   

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь