«Інтерактивний скансен» подарував незабутні враження ніжинським школярам. Фото

17 вересня учні Ніжинської ЗОШ І-ІІ ст. №11 відвідали музейний простір під відкритим небом «Інтерактивний скансен», який сторено в рамках програми DOBRE спільними зусиллями керівництва НДУ імені Миколи Гоголя, Ніжинської міської ради та міського голови Олександра Кодоли, ГО «Ніжинське археологічне товариство при НДУ імені Миколи Гоголя» та його керівника І. Кедуна, випускницями 21 Академії жіночого лідерства, а також завдяки студентам-ентузіастам, волонтерам та громадським організаціям Ніжина.
Напередодні ніжинські ЗМІ вже повідомляли про відкриття цього музею під відкритим небом, про ті розважальні зони, відтворені історичні об’єкти, знаряддя та засоби, які він містить, про позитивні відгуки перших відвідувачів, тож разом з колективом та учнями вирішили відвідати. Для мене, як для учителя стоїть важливе завдання по-справжньому зацікавити учнів предметом, а тут такий шанс! Та ще й з 7-им класом, якраз, вивчаємо східних слов’ян.
Програма включала в себе як практично-розважальний, так і теоретичний лекційний блок, присвячений життю і побуту східних слов’ян періоду формування Русі.
З метою урізноманітнення дозвілля учням запропонували справжню історико-культурно-розважальну програму. На кожній локації з групою учнів працювали студенти-волонтери: на реконструйованому гончарному кругу з глиною в «Гончарні», на «Ристалищі» інструктували учнів та дали їм можливість відчути себе воїном на «справжньому» лицарському турнірі, в «Лучному тирі» мали змогу потренуватися у влучній стрільбі із середньовічного лука. Коротеньку лекцію-бесіду про те, хто такі слов’яни, як вони жили, яким був їх побут та вірування прочитав викладач університету, кандидат історичних наук Іван Кедун.
Час проведений в «Інтерактивному скансені» є незабутнім та неоціненним, адже популяризація самобутнього етнокультурного простору VIII-XII століття, демонстрація зразків різних видів мистецтва відповідної історичної епохи, відновлення предметів побуту, воїнського спорядження, одягу, залучення учнівської молоді до збереження історико-героїчної спадщини свого народу; створює усі умови для заохочення юних громадян України до вивчення історії краю та впливає на їх формування як громадян України.
Щиро вдячні Івану Кедуну, Юлії Кузьменко  та студентам-волонтерам, які працювали з нашою групою за цікаву лекцію та можливість перевтілитися на гончарів, лучників, лицарів середньовіччя.
Проєкт “Інтерактивний скансен” виконується випускницями Академії Жіночого Лідерства, яка реалізується Українським Жіночим Фондом в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (NDI) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». Ніжинська ТГ є партнером програми DOBRE, яка реалізується консорціумом організацій на чолі з організацією Всесвітні Громади (Global Communities) й фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). #АЖЛ #DOBRE #НДІ #НіжинськийдержавнийуніверситетіменіМиколиГоголя #ГОНіжинськаГільдіямитців #ГОНіжинськеархеологічнетовариство #ГОМістоN
Директор Ніжинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №11

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь