Опалювальний сезон у Ніжині: яким він буде?

 

 

 

 

Синоптики не радують прогнозами і віщують перші заморозки та сніг уже в жовтні. З одного боку, нічого аномального в цьому немає, а з іншого – страшнувато, бо ніхто не знає, яким буде нинішній опалювальний сезон.

Дехто з фахівців охрестив його «золотим», через те, що ціни в платіжках, скоріше за все, будуть космічними. Адже є думки, що тарифи для населення на тепло можуть зрости вдвічі чи втричі, а для бюджетних закладів – взагалі учетверо. І хтозна, чи допоможуть у такій ситуації субсидії. Усе залежатиме від ціни, за якою продаватимуть газ. Щоправда, якою саме вона буде, наразі ніхто точно не знає. Але побоювання експертів, що ціни стрімко ростуть і вже близькі до історичних максимумів, цілком обґрунтовані. І ось чому.

Ціни на газ на світових ринках почали зростати ще з початку цього року, а влітку це зростання оновлювало рекорд за рекордом, сягаючи максимальних позначок за багато років. Тож під кінець літа з’ясувалося, що навіть якщо не згадувати про борги за попередні зими (ще з минулих опалювальних сезонів тепловики мали мільярдні борги за газ), багато постачальників тепла не можуть закупити газ на цей опалювальний сезон через високі ціни на нього.

У громадах Чернігівщини початку опалювального сезону чекають із тривогою.

«У нас узагалі особлива ситуація, оскільки наше основне підприємство, яке упродовж останніх 15 років надавало тепло, два місяці тому оголосили банкрутом за рішенням господарського суду. Тому в нас взагалі стоїть питання: буде місто з теплом чи ні? Виходить, що питання ціни на газ і тепло в нас уже друге за значущістю. Зараз чекаємо, як вирішиться питання в апеляційному суді. ТОВ «Ніжин тепломережі» подало апеляцію на судове рішення. А ми як місцева влада визначаємося, хто буде надавати послуги з теплопостачання і яким чином», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Кодола, голова Ніжинської громади. Отак у Ніжині нині дуже реальна загроза стати містом, де опалювальний сезон може й не розпочатися.

Про можливі тарифи й ціни очільник громади сказав так: «Ціни на тепло зростатимуть – це очевидно. Бо ціна на газ підвищується, а це основна складова тарифів. Питання переходу на альтернативні види палива в громаді вивчали ще минулого року. Ми навіть провели громадські слухання з цього питання. Громада не захотіла переходити на альтернативні види енергії», – повідомив Олександр Кодола.

З острахом очікують на зиму і в невеликих громадах Чернігівщини. Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу. «Газ у населеному пункті є. До опалювального періоду готуємося. Думаю, в нас проблеми такі, як і в усій Україні. Субсидії наші люди переважно оформили. Про тарифи, на жаль, нічого не скажу. Тому що на це засідання виконкому, 28 вересня, у нас буде виноситися якраз питання тарифів. Щодо бюджетних закладів, то будинок культури в нас централізовано не опалюється. Школа повністю забезпечена дровами та паливом. Сільську раду ми вперше хочемо опалювати, бо три роки вона в нас не опалювалася. В холоді сиділи, одну кімнату гріли.

А тепер хочемо перевести бібліотеку в адміністративне приміщення сільської ради й опалювати це приміщення. Паливом запаслися – дровами та брикетами. Холоди трохи лякають людей. У кого газові конвектори в будинках, уже починають опалювати. Є такі, що дровами опалюють, бо газом дорого. А буває, опалюють дровами, а газом тільки підтримують температуру в домі. Хоча й дрова зараз недешеві», – розповів пан Роман.

Як бачимо, наразі здогадок про нинішній опалювальний сезон значно більше, ніж відповідей на конкретні запитання. Але дуже хочеться сподіватися, що ця зима виявиться для нас не надто страшною в усіх значеннях.

Джерело:cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь