Ніжинський отоларинголог Віталій Чайка: “Пацієнт 10 років жив зі стороннім тілом у вусі”

 

 

 

 

Своє професійне свято отоларингологи відзначають саме сьогодні, 29 вересня.

Отоларингологія – зокрема галузь медицини, яка спеціалізується на діагностиці та лікуванні вуха, горла, носа, а також патологій голови і шиї.

До Вашої уваги – інтерв’ю з ніжинським отоларингологом Віталієм Чайкою. Цей молодий та перспективний лікар має за плечима неабиякий медичний досвід, адже його загальний робочий стаж – 23 роки.

Віталій Чайка у 1998 році навчався в Кременчуцькому медичному училищі за спеціальністю фельдшер. У 2005 році закінчив Українську медичну стоматологічну академію в м. Полтава, лікувальний факультет. З роки працював лікарем-інтерном в галузі хірургії, здобув спеціалізацію з отоларингології, а у 2018 році – став спеціалістом спеціалізація з сурдології.

  • Віталію Олександровичу, розкажіть, на які лор-захворювання переважають серед ніжинців?
  • Найчастіше доводиться стикатися з захворюваннями глотки (фарингіти, тонзиліти), гортані (ларингіти), а також нерідкі хронічні, алергічні й гострі хронічні риносинусити, захворювання зовнішнього і середнього вуха.
  • Погоджуєтесь з тим, що лор-захворювання мають сезонний характер?
  • Так. Влітку серед захворювань носа переважають алергічні: риніт сезонного типу (поліноз), реакції на цвітіння, пух тополі, амброзію, квітковий пил. Щодо захворювань органів слуху, то влітку – це захворювання зовнішнього вуха – зовнішні або дифузні отити. Взимку переважає група распіраторних захворювань (ринофарингіти, тонзиліти, риносинусити і захворювання середнього вуха, отити).
  • Існує думка, що часто слухаючи музику в навушниках, можна пошкодити слух. Що скаже лікар: це правда, чи хибне твердження?
  • Навушники несуть негативний вплив на слух. Існує 2 типи навушників: накладні й вставні (вакуумні). Останні більш небезпечні. В нормі частина звукових коливань відбивається від барабанної перетинки та виходить назовні через слуховий прохід. Навушники повністю блокують слуховий прохід, через що коливання не мають виходу назовні і зі збільшеною силою тиснуть на барабанну перетинку. Це, в свою чергу, збільшує вплив на волоскові клітини, які можуть пошкоджуватися внаслідок цього. Тож я вважаю, що навушники неминуче ведуть до зниження слуху.

Чим голосніше музика і чим довше людина їх використовує, тим відчутнішою може бути втрата слуху. За основу шкідливості в навушниках можна взяти такі критерії: якщо неможливо почути свій голос через високу гучність і якщо оточуючі чують музику, яку ви слухаєте, то треба знижувати гучність. Отоларингологи радять слухати не більше 50-60% від максимуму і не більше 1 години на добу.

  • Пам’ятаєте свого найцікавішого пацієнта?
  • Так… До мене звернувся пацієнт зі скаргами на зниження слуху. Чоловік погано чув уже більше 10 років. Із анамнеза було виявлено, що він чистив вуха якимось предметом, після чого у нього знизився слух. При огляді ми виявили у вусі пацієнта стороннє тіло. Воно вже було закоксоване, вкрите сіркою. В результаті цих обстежень ми видалили з вуха фрагмент кулькової ручки ще радянських часів! Після цього слух до чоловіка повернувся… На запитання, чого він не звертався до лікарів раніше, адже страждав роками, пацієнт відповів досить лаконічно: “Часу не було”.
  • А який був найскладніший випадок у вашій практиці?
  • У дитини трохи старше року у глотці застрягло стороннє тіло. Це було рибна кісточка, яку благополучно видалили. Але діти, та ще й такі маленькі – це особливі пацієнти, то й підхід до них має бути особливий…
  • Яким сучасне обладнання наявне в лор-відділенні Ніжина?
  • У 2018 році був придбаний аудіометр з тимпанометром, влітку цього року – сучасний лор-комбайн.
  • Які оперативні втручання можна зробити у Ніжині?
  • Тонзіллектомія, поліпектомія, вазотомія нижніх носових раковин, а також видалення доброякісних утворень тканин.
  • Чи лікуєте своїх домашніх?
  • Так, обов’язково, якшо в цьому є потреба. Мої дружина та донька мені довіряють і говорять: «Добре, що вдома є свій лікар».
  • З чим би, як лікар, хотіли звернутися до ніжинців?
  • Бережіть своє здоров’я та своїх близьких. Зміцнюйте свій імунітет, а до нас, лікарів, звертайтеся більш не з лікувальною метою, а й профілактичною. Не забувайте, що краще попередити, а не лікувати.

Від редакції: вітаємо наших лікарів «вуха, горла, носа» і бажаємо їм міцного здоров’я, сімейного щастя і довгих років спокійного, але яскравого життя!

Спілкувалася Валентина Пильник

Фото з архіву Віталія Чайки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь