Висохла річка і колодязі: у селі на Ніжинщині б’ють на сполох

 

 

 

 

Мальовнича Кобижча, розкішне село, що віднедавна Ніжинського району, ось уже кілька років потерпає від… безводдя. Так, кобижчанці роблять чималу виручку продуктовим магазинам, запасаючись питною водою, адже в жодному колодязі села її вже років зо два, а то й більше, немає.

Пересохли не лише колодязі. Річка Бурчак, окраса села, де можна було і скупатися в жарку пору, і порибалити від душі, повністю оголила своє дно. Хоч пішки йди!

Староста села, Дмитро Лесенко бідкається: «Це – справжня катастрофі і про це потрібно бити у всі дзвони! Водойма в центрі села, яка була руслом річки, зникла на очах! Така ситуація була ще в минулому році, але ми дуже сподівалися, що після зими з її снігами водойма наповниться… Але – де там. Сніги розтанули, калюжа, яка від них утворилася, стекла, і від річки, по суті, залишилася тільки назва!».

Так ми втрачаємо свою історію… Адже річка Бурчак, як стверджують історичні джерела, була судноплавною і повноводною!

Дмитро Володимирович розводить руками: «Що чекає нас в майбутньому? Якогось офіційного пояснення, чому так відбувається, ми не маємо. Наразі ми стоїмо в черзі, очікуємо буріння свердловини на глибині 130 метрів. Можливо, це якось прояснить ситуацію…

Мало не кожна родина щодня, в середньому, купує одну шестилітрову пляшку питної води. Це, звісно, б’є по бюджету, але іншого виходу немає. На дні колодязів у Кобижчі вже давно не виблискує вода.

Більше того: де-не-де уже зникає вода навіть із свердловин побутового призначення! Люди почали встановлювати дороговартісне фільтрувальне обладнання, але далеко не кожному воно по кишені».

Ситуація дійсно крищуча.

На фото – все, що залишилося від історичної річки: назва і потріскане від сонця, сухе дно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь