“Без фарб та пензлів»: у Ніжинському музеї відкрито дивовижну виставку. Фото

 

 

 

 

Дивовижно тепла атмосфера панувала сьогодні, 06 жовтня, в художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського. Там розгорнулося щире, захоплююче дійство – відкриття виставки “Без фарб та пензлів».

Повідомляє Нежатин.

Простора зала вишукано демонструвала поціновувачам мистецтва роботи дев’яти майстринь:  ніжинки, педагогині мистецької школи при КЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької» Катерини Борисової та майстринь Київського народного творчого колективу «Флористика» –  Валентини Процько, Людмили Порунової, Ірини Молчанової, Вєри Авдєєвої, Любові Хондошко, Анни Філіної, Галини Донченко та Катерини Дідківської. 

Як тонко ці чарівні жінки відчувають навколишній світ! Як по-особливому, трепетно і з любов’ю ставляться вони до мистецтва! Яким глибоким змістом наповнені їхні роботи!

А “родзинка” представлених картин в тому, що виконані вони у давній японській техніці –  ошибана.  Це – мистецтво створення картин із будь-яких рослинних матеріалів. Це і  пелюстки квітів, і листя дерев і чагарників, насіння, які перетворюються в дивовижно красиві елементи декору.  Цікаво, що для створення картин не потрібні ніякі особливі матеріали і засоби. Практично все необхідне можна зібрати в лісі або в полі, а то і на своєму підвіконні.

Мистецтво ошибана  виникло в Японії близько шестисот років тому, а може і більше. В Європі цей вид декоративно-прикладного мистецтва був широко поширений в Вікторіанську епоху. В останні десятиліття ошибана переживає друге народження.

Назва виставки розкриває суть представлених робіт. “Без фарб та пензлів» говорить про те, що при створенні цих картин не було використано ані краплини фарби!

У представлених картинах майстині-чарівниці використовували пелюстки різних квітів, пух тополі, і навіть шкірку банану! Фантазія безмежна! І яка ж краса від цього виходить!

У залі було сказано багато теплих слів. На відкриття виставки завітали начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак, директор музею Геннадій Дудченко, директор Ніжинського коледжу культури та мистецтв ім. М. Заньковецької Володимир Дорохінта інші поціновувачі мистецької краси.

Виставка діятиме до 24 жовтня. Не втрачайте прекрасну нагоду відкрити для себе світ прекрасного, наблизившись до мистецтва ошибана…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь