Фермер з Ніжинщини заробляє на лікарських рослинах

 

 

 

 

Заробляти на кукурудзі-соняшнику в області навчилися. А от вирощувати лікарські трави — не така вже й популярна справа. Та Олексія Шибка із Борзни, що на Ніжинщині, це не зупинило. Він сіє валеріану та ехінацею.

— Фермерське господарство вирощує трави вже декілька років, — пишається земляком Вячеслав Кривошей, голова Борзнянської районної організації професійної спілки працівників агропромислового комплексу України. — Олексій Шибко — єдиний у громаді, хто цим займається. Наш борзнянський хлопець, навчався в колишньому місцевому сільгосптехнікумі (тепер аграрний фаховий коледж), у якому викладав батько.

— Ліктрави — справа прибуткова?

— Чи прибуткова, чи ні, а корисна — це ж рослини для фармації. Хтось має вирощувати і їх.

Користь користю, але в Ніжинському районному відділі економічного та агропромислового розвитку, транспорту та зв’язку повідомили, що державних дотацій на вирощування лікарських трав не передбачено.

— Цього сезону закупівельні ціни на траву ехінацею — від 40 до 60 гривень за кілограм, минулорічні тримались на рівні 35-45 гривень, — називає цифри Євгеній Шумейко, керівник ТОВ «Дорбротрав» (Полтавщина). Раніше підприємець вирощував лікарські трави, тепер він трейдер (в одних скуповує, іншим продає).

— Але ціна поступово знижуватиметься. Наступного року передбачаю повний обвал цін на ехінацею. Причина — масове вирощування в Польщі, Румунії, Болгарії. Ціна на валеріану ще формується. Вона залежить від Польщі, яка є потужним постачальником. Передбачаю, що триматиметься на рівні 7-10 євро (214-306 гривень) за кілограм.

— Куди продаєте українську ехінацею та валеріану?

— Крім незначного внутрішнього ринку, топові країни для продажу — Польща і Німеччина. Раніше була Росія. Також наші трави їдуть до Чехії, Литви, Албанії, Іспанії.

— Чи можна добре заробити на вирощуванні ліктрав?

— Якщо не засівати великі площі однією культурою. По-перше, можна втратити врожай через засуху. По-друге, заробіток залежить від того, скільки конкретної трави виростять інші. Якщо забагато, то на два-три роки ціни впадуть (до цього й іде ринок ехінацеї).

gorod.cn.ua“ВісникЧ” №40 (1847) від 7 жовтня 2021, Вікторія Товстоног

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь