Скільки населенню Ніжина прийдеться платити за опалення: чи зростуть тарифи?

 

 

 

 

Проєкт рішення “Про  встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з постачання теплової енергії та  постачання гарячої  води  по товариству з обмеженою відповідальністю «НіжинТеплоМережі» розглянули та прийняли сьогодні, 18 жовтня на засіданні виконавчго комітету. 

Повідомляє  «Нежатин»

Також члени виконкому прийняли рішення “Про початок опалювального сезону 2021-2022 рр. на території Ніжинської територіальної громади Чернігівської області” з 18 жовтня 2021 року.

Що буде з тарифом?

Йдеться про тариф для населення.

Як зазанчила т.в.о.директора ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко,  підстави для перегляду тарифів є ріст цін на природний газ, послуги з розподілу та транспортування  природного газу,  електроенергію, зростання заробітної плати, відрахувань в соціальні фонди.

Для прикладу, порівняльна таблиця тарифів на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії без урахування витрат на утримання та ремонт ЦТП.

Категорія споживачів Діючі тарифи на теплову енергію, грн../Гкал з ПДВ Розрахункові тарифи на теплову енергію, рн../Гкал. З ПДВ Ріст тарифів, %
 населення багатоповерхівок 2 036,83 2 636,13 29,4
населення, яке отримує теплову енергію, як товар 2 056,00 2 636,13 28,2
 бюджетні установи 2 056,00 4 579,00 222,7
інших споживачі 2 056,00 4 541,50 220,9

Тобто діючий тариф для населення становить 2 036,83 грн/Гкал з ПДВ, пропонується 2 636,13 грн/Гкал з ПДВ, і як зазначають представники Тепломереж, він є економічно обгрунтований, для того, аби стабільно забезпечувати споживачів міста послугами.

Але…

Для населення навіть діючий тариф був, м’яко кажучи, досить високим.

Відповідно до меморандуму, який був прийнятий між Центральною владою та органами місцевого самоврядування буде застосовуватися тариф, який діяв в минулому опалювальному сезоні.
Прийняття даного рішення необхідне для визначення різниці відшкодування тарифу.
Центральні органи влади різницю в тарифах покладають на органи місцевого самоврядування.

Міський голова Олександр Кодола зазанчив: керівництво держави пропонує компенсувати з місцевих бюджетів зростаючу вартість енергоносіїв та стримати таким чином зростання тарифів. Відшкодування різниці в тарифах за рахунок місцевих бюджетів, я вважаю абсолютно несправедливим. Чому? Соціальна політика – це обов’язок держави, а не місцевого самоврядування. Кошти платників податків, які вони відраховують до місцевих бюджетів, мають йти на розвиток інфраструктури, харчування дітей в школах та садочках, якісні медичні послуги та закупівлю нової апаратури для лікарень, утеплення дитячих садків, ремонти доріг, підземних комунікацій, і так далі, підуть на відшкодування різниці в тарифах.

Сам обраний підхід стримування зростання тарифів шляхом допомоги всім, включаючи багатих, являється нелогічним з точки зору мільйонів гривень невиправданих затрат. Більш справедливим є підхід надання субсидій тим категоріям населення, які дійсно цього потребують. І це обов’язок саме держави! Бажання керівництва держави не піднімати тарифи на опалення для населення, це абсолютно правильне бажання. Але не за рахунок знищення місцевого самоврядування. Тому що ми сьогодні маємо перед собою складне завдання: з одного боку захист людей в холодну пору, а з іншого – збереження міського бюджету розвитку. На сьогодні створюється загроза, що в громаді буде недофінансування освіти і медицини, скоротяться програми муніципального розвитку.

Міська влада не підвищуватиме тарифи на опалення для населення в цьому році, але ми з вами тепер набагато менше зможемо зробити для розвитку нашого міста і нашої громади.

 

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь