Які перспективи подальшого існування Ніжинської районної лікарні?

У зв’язку з реформою децентралізації, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» медичні заклади первинного та вторинного рівня мають бути передані на баланс територіальних громад. Питання подальшого функціонування КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» вкотре обговорили сьогодні, 26 жовтня, у актовій залі медичного закладу.

До обговорень долучився голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, народні депутати України Анатолій Гунько та Валерій Зуб, міський голова м. Ніжина Олександр Кодола, перший заступник Федір Вовченко, радник міського голови Сергій Охонько, очільники громад району, генеральний директор НЦМЛ Олександр Костирко, генеральний директор НЦРЛ Юрій Солодько.

Тема робочої зустрічі в стінах закладу – яким же буде подальше функціонування та утримання районної лікарні. Самостійно вона вже існувати не зможе.

Враховуючи останні напрацювання, варіантів існування закладу, якому вже, до речі, 57 років, є кілька:

  • створити підприємство на базі всіх громад, з часткою фінансування кожної, яке буде обслуговувати усіх мешканців;
  • передати лікарню Вертіївській ТГ;
  • залишити у Ніжині.

Міський голова Олександр Кодола зазначив: “Місто готове прийняти НЦЛ на баланс м. Ніжина. Але, якщо ми будемо утримувати ще один медичний заклад для району, то наша громада готова взяти на себе  50% фінансування, а решту 50 % доцільно розділити на інші громади”.

Генеральний директор НЦМЛ Олександр Костирко зазначив: «Наше бачення – створити єдине медичне містечко, в якому надавати різнопрофільні якісні медичні послуги. Таким чином буде функціонувати дві лікарні, які працюватимуть по різних пакетах”. Олександр Михайлович запевнив, що спеціалісти дублюватися не будуть і не буде звільнено жодного лікаря.

Генеральний директор НЦРЛ Юрій Солодько висловив спільну думку всього колективу лікарні: передати лікарню Вертіївській ТГ.

Радник міського голови Сергій Охонько підкреслив, що це питання – стратегічне і правильно було б лікарню залишити місту, тож потрібно підійти до нього більш виважено, провести спільні наради і нарешті зважити всі “за” та “проти”.

Заступник голови районної ради Дмитро Коробко зауважив, що вже завтра відбудеться засідання комісії, на яке потрібно зібрати всіх зацікавлених в цьому питанні осіб, у тому числі й персонал районної лікарні, щоб врешті поставити всі крапки над “і”.

Голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус підкреслив, що потрібно вибрати оптимальний варіант як для мешканців Ніжина, так і для жителів району, а також врахувати  думку лікарів, які працюють в райлікарні.

Тож на наступному пленарному засіданні Ніжинської районної ради депутати вирішать майбутнє лікарні: чи її буде передано Ніжину, чи Вертіївці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь