Як вирішиться питання подальшого функціонування Ніжинської районної лікарні?

 

 

 

 

У зв’язку з реформою децентралізації, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» медичні заклади первинного та вторинного рівня мають бути передані на баланс територіальних громад.

Уже тривалий час вирішується питання подальшого функціонування КНП «Ніжинська центральна районна лікарня».

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ: Які перспективи подальшого існування Ніжинської районної лікарні?

Нещодавно представники Ніжинської міської влади вкотре звернулися до районної ради з проханням передати  райлікарню на баланс громади Ніжина, заявивши про готовність зробити заклад міськрайонним, і утримувати районну лікарню відносно розрахунків питомої ваги населення на території района і міста Ніжина.

Передача районної лікарні Ніжинській ОТГ є доцільною ще й тому, що Ніжинська громада вкрай потребує такого  закладу, адже невеличких приміщень міськлікарні не вистачає для надання необхідних медичних послуг, тим паче зараз, в часи пандемії, коли багато відділень задіяні для лікування хворих на коронавірус.

Але існує й інше, спільне бачення, до якого схиляються деякі депутати районної ради, та голови чотирьох  ОТГ: Крутівської, Вертіївської, Лосинівської, Талалаївської – заклад варто передати на баланс Вертіївської громади і  утримувати його спільно, але навряд чи це призведе до покращення умов роботи лікарів, і взагалі розвитку районної лікарні…

Найближчим часом потрібно визначитися з оптимальним варіантом як для мешканців Ніжина, так і для жителів району,  врахувавши  думку медперсоналу райлікарні.

Вирішення  питання – за депутатами Ніжинської районної ради.

З приводу цієї ситуації висловилися О. Костирко, Ю. Солодько, І. Грозенко та О. Бузун.

Олександр Костирко, генеральний директор Ніжинської міської лікарні:

“Наше бачення – Ніжинську центральну лікарню доцільно передати Ніжину. Ці дві лікарні, міська і районна, будуть взаємодоповнювати одна-одну. КНП “Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького” – “опорна лікарня”, виконує функції лікарні інтенсивного лікування, може надавати допомогу по таких напрямках: готовність до надзвичайних ситуацій, хірургія, медична допомога при гострому мозковому інсульті в стаціонарі та інші,  а КНП “Ніжинська ЦРЛ” виконує дещо інші функції, зокрема планове лікування, мобільна паліативна медична допомога, стаціонарна допомога без хірургічних операцій… У разі об’єднання цих двох лікарень ми  могли б забезпечити максимально ефективну роботу та заключити договори з НСЗУ по максимальній кількості напрямків (з урахуванням можливої співпраці на умовах договору між закладами).

Юрій Солодько, генеральний директор КНП “Ніжинська ЦРЛ”:

“Якщо лікарню буде передано у власність Ніжина, то як окремого медичного заклада її не буде: пройде скорочення персоналу, і користі це нікому не принесе. А Ніжин, з його нехай і непоганим бюджетом, не зможе утримувати дві лікарні. Наше спільне з колективом бачення таке: щоб райлікарня збереглася і працювала у статусі закладу планового лікування (для людей з хронічними хворобами), і медики змогли надавати допомогу чотирьом громадам новоутвореного Ніжинського району (Крутівській, Вертіївській, Лосинівській, Талалаївській), і частині населення м. Ніжина, для цього потрібно, щоб одна із цих громад взяла комунальний заклад “Ніжинська центральна районна лікарня” у свою комунальну власність. Таку згоду надала Вертіївська громада. У такому випадку є шанс, що лікарня залишиться і функціонуватиме”.

Ірина Грозенко, заступник міського голови м. Ніжина: “З перших днів, як тільки наша команда, на чолі з міським головою Олександром Кодолою, приступила до роботи, я відстоювала позицію про те, щоб створити у Ніжині єдине потужне медичне містечко, опираючись на Закон України «Про  передачу об’єктів права державної та комунальної власності», який зобов’язує передати районні лікарні у власність тих громад, на території яких вони знаходяться.

Уже досить тривалий час  райлікарня не переходить у власність Ніжина. Пропозиції були різні – передати заклад Вертіївській громаді, залишити у комунальній власності Ніжинського району, передати Ніжину…

Відразу хочу розвіяти чутки: лікарів районної лікарні скорочено не буде! Жоден не залишиться без роботи!

На сьогодні у міській лікарні немає достатньої кількості ліжкомісць для повноцінного надання медичних послуг вторинного рівня, адже заклад віднедавна обслуговує пацієнтів всього великого новоутвореного Ніжинського району.

Коли ми з генеральним директором міськлікарні Олександром Костирком розробляли стратегію щодо створення єдиного медичного містечка, то врахували, що там мають бути усі відділення, в тому числі й дитяче, яке зараз перепрофільоване під хворих на коронавірус, то таке відділення можна було б зберегти на базі районної лікарні.

Але є й інше бачення: пропозиція голів ОТГ ( Крутівської, Вертіївської, Лосинівської, Талалаївської) – створити своє комунальне підприємство, на базі Вертіївської громади, де ці 4 громади будуть засновниками.

Тому зараз все залежить від того, яке рішення приймуть депутати районної ради. Стратегія розвитку новоутвореного закладу передбачає, що кожна з громад буде вносити свою частину коштів у оплаті комунальних послуг,  пропорційно, в залежності від кількості населення громади.

Зараз основне – щоб районна лікарня заключила пакети з НСЗУ на надання медичних послуг.

Підкреслюю: місто Ніжин готове взяти на баланс комунальний заклад “Ніжинська центральна районна лікарня”, і місто має бачення стратегічного розвитку цього медичного закладу”.

Олег Бузун, голова Крутівської ОТГ: “Питання №1, яке цікавить громади – це ПДФО, яке працівники Ніжинської центральної лікарні відрахували до Ніжина (попередні роки його сума сягала і 5 млн грн, за цей рік – 3,5 млн. грн.). Медичні працівники районної лікарні отримують заробітну плату з НСЗУ, а от комунальні платежі потрібно гасити за рахунок місцевих бюджетів. І якщо комунальний заклад “Ніжинська центральна районна лікарня” вдасться передати Вертіївській громаді, то громади будуть утримувати його спільно. Громади б хотіли, щоб ця сума (ПДФО) йшла на погашення платежів за комунальні послуги”.

Як бачимо, різні погляди, різне бачення стратегічного і важливого питання, яке стосується не лише Ніжинської громади, а всього району…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь