Володимир Духно закликав об’єднатися у боротьбі з проблемою загальнодержавного масштабу

 

 

 

 

Проблема вживання та збуту наркотичних речовин набуває загальнодержавного масштабу. Це явище настільки кричуще, що самотужки поліція  не зможе його викорінити. З метою залучити  до співпраці освітян та всіх небайдужих громадян, учора, 3 листопада, у актовій залі Ніжинської гімназії №3 відбулася нарада щодо незаконного обігу наркотиків на території Ніжинської громади.

У нараді взяли участь заступник Ніжинського міського голови Сергій Смага, начальник управління освіти Ніжинської міської ради Валентина Градобик, начальник Ніжинського відділу поліції Володимир Духно, очільники закладів навчання Ніжина, працівники Муніципальної варти.

Реалії сьогодення:  замовити будь-який наркотик можна он-лайн…

Начальник Ніжинського відділу поліції Володимир Духно підкреслив, що з розвитком сучасних технологій на новий рівень розвитку виходять торговці наркотиками та психотропами. Наркозбувальники працюють через Інтернет-магазини чи телеграм-канали. Впіймати когось «за руку», після передачі пакунка з каннабісом чи амфетаміном,  як це було ще рік тому, дуже важко.

Замовити он-лайн будь-який наркотик із запропонованого продавцем асортименту не складніше, ніж замовити Інтернет-доставку іграшки чи канцприладдя. Передача наркотика відбувається безконтактно, шляхом залишення оплаченого покупцем пакетика чи згортка десь у парку чи покинутій будівлі.

“Як колись у дитинстві ми з вами по карті скарбів шукали уявний скарб, так наші діти по геолокації шукають наркотики попід парканами, в урнах для сміття чи на лавках у парках. І це не проблема Ніжина чи будь-якого іншого населеного пункту. Це  проблема загальнодержавного масштабу”, – підкреслив Володимир Духно.

Перевіряйте  телефони дітей

Діти та молодь – найбільш вразлива категорія потенційних покупців наркотиків та психотропів. Вони – активні користувачі мережі Інтернет, з легкістю опановують меседжери та соціальні мережі. На жаль, на ряду із позитивом такої обізнаності молоді з новими технологіями, наркотики  та психотропи для них стали доступні як ніколи.

“Вирішення даної проблеми потребує комплексного підходу. Спільними зусиллями батьків, освітян, органів місцевого самоврядування, правоохоронців – ми повинні профілактувати вживання молоддю наркотичних засобів. Для цього, я закликаю батьків контролювати своїх дітей, їх дозвілля та коло спілкування, – наголосив очільник поліції. – Перевіряйте їх телефони, спілкуйтеся про те, що цікавить дітей. У навчальних закладах учням необхідно більше роз’яснювати про шкоду наркотичної залежності та пропагувати здоровий спосіб життя.

Від алкоголю до криміналу – один крок

В. Духно наголосив, що дозвілля молоді має бути контрольованим, адже злочинність неповнолітніх  зростає: “У вечірній та нічний час молодь збирається на вулицях міста, парках та скверах. Розпивають алкогольні та слабоалкогольні напої, курять цигарки та «айкос». У стані алкогольного сп’яніння молоді люди скоюють адміністративні правопорушення, допускають бійки.

Лише за поточний рік на території обслуговування Ніжинського райвідділу поліції неповнолітніми скоєно 5 кримінальних правопорушень! Серед них навіть спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Так, у травні поточного року у м. Носівка 17-річний юнак вчинив бійку з 18-річним знайомим та «відбив» йому селезінку. Трохи раніше, у березні, у одному із сіл колишнього Бахмацького району також 17-річний хлопець на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин побив свого 30-річного односельчанина. При тому зробив це так жорстоко, що у потерпілого розірвався кишківник. Обидва злочини неповнолітніми скоєно у стані алкогольного сп’яніння!”.

Володимир Духно проінформував, що протягом жовтня поліцейськими складено 18 протоколів за розпивання алкоголю та 19 за куріння! Відповідальність за правопорушення, що скоєні дітьми до 16 років несуть батьки. Складено 133 протоколи за неналежне виховання дітей (у 2021 році було 96).

Доступність алкоголю дітям – хто відповість?

“Де неповнолітні беруть алкоголь? У тих же магазинах, що і дорослі! І це при тому, що продаж навіть слабоалкогольних напоїв заборонено особам до 21 року! На розгляд адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради поліцією направлено 16 протоколів, що буди складені поліцейськими відносно продавців. І це лише за 10 місяців поточного року! Доступність алкоголю дітям – спільна відповідальність як органів місцевого самоврядування, так і громадськості та підприємців міста. Ми і надалі будемо виявляти такі факти та максимально оперативно оприлюднювати їх у ЗМІ. Паралельно з цим ми будемо звертатися до податкової для позбавлення магазину ліцензії на торгівлю підакцизними товарами. Ці порушення не повинні залишатися без реагування!”, – акцентував очільник поліції.

Не будьте байдужими – повідомляйте поліцію!

В. Духно наголосив на тому, наскільки важливе оперативне інформування:

Повідомляйте на «102» чи за номером телефону Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків про всі факти виготовлення, вживання наркотиків чи їх продажу.

На противагу телеграм-каналам із торгівлі наркотиками, створено чат-боти, які їх блокують: СтопНаркотик | MRIYA. Окрім цього нас цікавить інформація про рекламу Інтернет-магазинів у вигляді написів на парканах, фасадах будинків і т.д.

Розроблено відповідні соціальні листівки інформаційного характеру, щодо протидії наркозлочинності. Такі листівки я прошу розповсюдити серед школярів, вчителів, громадян та розмістити на інформаційних дошках.

Ми гарантуємо анонімність!”

Висловилися і освітяни Ніжина.

Педагоги попросили поліцію контролювати території біля навчальних закладів, адже нерідко такі локації приваблюють неблагополучні верстви населення.  Очільник поліції запевнив, що  роботу в цьому напрямку буде посилено.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь