Пінгвіни, урагани та купання у крижаній воді: як живе чернігівець в Антарктиді

 

 

 

 

Пінгвіни за кілька метрів від житла, кити, вдвічі більші за човен, купання у крижаній воді та пориви вітру до 34 метрів за секунду. Понад 7 місяців тому 38-річний чернігівець Олександр Милашевський став учасником 26 Антарктичної експедиції. Зараз він і ще 11 людей живуть на станції «Академік Вернадський» на острові Галіндез. Там вони, зокрема, досліджують погоду, тварин, озонові діри тощо.

Про відбір до експедиції, каже Олександр, він почув по телевізору.

«Я подивився, що там у складі цієї експедиції потребується системний механік. Мені стало цікаво. І побувати в Антарктиді – то є мрія кожного, досить серйозна. Мені стало цікаво, я спробував і все вийшло».

Усі претенденти пройшли декілька етапів відбору, зокрема, психолога та медичну комісію. До бажання стати учасником експедиції, розповів чоловік, його рідні поставилися по-різному.

«Мені деякі рідні говорили, що, мабуть, у тебе нічого не вийде, скептично досить ставилися до цього. Дружина мене підтримувала і підтримує і зараз».

На станції Олександр займається технічною підтримкою її життєдіяльності, серед усього, обслуговує системи опалення та опріснення води. Також, сказав чоловік, кожен зимівник має відкидати сніг.

«Тому що снігу у нас в Антарктиді дуже багато і він іде майже 200 днів на рік. 1350 За кожним зимівником закріплюється певна ділянка доріжок, по яким ми проходимо, і встаємо зранку, беремо лопату і пішли розминатись», – розповідає Олександр.

Але найбільше чоловікові до вподоби робота драйвера – він керує моторним човном і возить, зокрема, морських біологів на дослідження.

«Перша зустріч з китами була дуже незвична, тому що кит десь у середньому вдвічі більший, ніж твій човен, і ти підпливаєш до нього, бачиш таку здоровенну тварину в воді і дуже незвично».

Також, каже Олександр, на острові живуть різні види тюленів і птахів. У першу чергу багато пінгвінів.

«Пінгвінів у нас буває у пікові дні до 4 тисяч на острові. Буквально за 2 метри від станції, на ґанку, уже гнізда пінгвінячі. Ми не можемо їх торкатися, підходити ближче, ніж на 2 метри. Якщо вони підходять, то вже ж нічого ми не зможемо зробити. Вони також цікаві досить тварини. Цікавляться, підходять до людей», – каже зимівник.

У вільний від роботи час Олександр любить грати у шахи, ходити до спортзалу і гуляти островом, якщо гарна погода.

«У переважній більшості – це погана погода, шторми, вітер 20 метрів за секунду – це звичайна річ для нас. Найбільші пориви у нас були 34 метри за секунду – це ми потрапили в ураган».
Є у полярників і свої традиції. Новий рік тут святкують двічі – 31 грудня та 22 червня. В антарктичний новий рік вони купаються у крижаній воді.

Єдиний мінус – віддаленість від родини, каже Олександр. Але він хотів би ще раз потрапити в одну з наступних експедицій.

«Потрібно поспілкуватися зі своєю дружиною, чи готова вона мене так відпустити, ще на рік. В Україні немає такої природи, досить суворої природи, але в той же час вона і дуже красива. Гігантські льодовики, гори по 800-1000 метрів, дуже красиво. Природа – це перший фактор, який зачаровує».

Джерело: Суспільне Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь