Подорожчає все: скільки коштуватимуть базові продукти під Новий рік

 

 

 

 

Разом з подорожчанням енергоносіїв, зростають в ціні й продукти. За прогнозами експертів, великі стрибки цін на ринках та супермаркетах українці відчують вже до Нового року.

Про це йдеться у матеріалі Depo.ua.

Що точно подорожчає?

Рекордно подорожчати може цукор, адже на вартість тиснуть декілька факторів. Перший — зростання цін на енергоресурси, а саме на газ, який становить велику частку в собівартості товару Кінцева відпускна ціна на заводах вже сягнула 35-40 гривень з урахуванням податків, а транспортні та торгові націнки можуть скласти ціну товару на полиці магазину в понад 50 гривень за кілограм.

Також на ціну цукру впливають світові ціни, які зростають на тлі збільшення попиту на сировину з боку виробників етилового спирту.

“Тож очікувати, що ціна на полицях принаймні збережеться на рівні нинішніх близько 30 гривень, експерти не радять — ця ціна нижча за навіть актуальну собівартість виробництва і вже найближчим часом буде переглянута у бік збільшення”, — пише автор.

Виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового прогнозує, що кінця цього року гречка із нинішніх 50 гривень за кілограм може стрибнути до 60-65 грн. І головним загрозливим чинником є ​​позиція Росії, яка може заборонити вивіз своєї гречки.

В той же час стрімко додає у ціні і рис. На початок листопада продавці пропонують викласти за кілограм недорогих видів цієї крупи 35-45 гривень. Тоді як ще влітку ціна не виходила за межі 30 гривень. На вартість тиснуть подорожчання енергоносіїв та послуг логістики.

Соняшникова олія за даними Держстату у 2021 році подорожчала на 80%. Це сталося через високий попит на європейських ринках та те, що українські виробники орієнтуються переважно на європейські ціни.

Наразі пляшка олії популярних брендів коштує близько 60-62 грн. При цьому ще місяць тому таку саму пляшку можна було придбати за 53 грн.

Найнегативніший прогноз щодо цін на м’ясо — у свинини. Вона у наступні місяці може подорожчати на 50-100% через обмеження імпорту дешевої свинини з Європи.

Натомість обсяги виробництва курятини перевищують внутрішній попит на продукцію. Однак це аж ніяк не скасовує тенденцію зростання цін.

“Сьогодні в супермаркетах країни куряче філе коштує 130 – 150 грн за кілограм, а вартість найдешевших частин птиці підбирається до 100 грн. Подальше зростання диктуватиме ціна вхідних ресурсів виробництва. Насамперед – кормів та енергоносіїв. За оптимістичними прогнозами, до Нового року збільшення не буде надто великим і обмежиться 5-10%”, — наводить автор.

Також не варто чекати стабільності ціни на хліб та хлібобулочні вироби. Газ та електроенергія продовжують дорожчати, а вони складають 15-20% у структурі ціни на хліб.

“Результатом цього разом з іншими факторами на зразок подорожчання зерна буде і подорожчання кінцевого продукту. Наприклад, у Всеукраїнській асоціації пекарів оцінюють можливе зростання вже на кінець року на рівні 10-25%”, — йдеться в статті.

Новини про ціни на продукти:

  • На українських ринках з’явилися спецпропозиції спеціально для народного депутата від “Слуги народу” Миколи Тищенка, який нещодавно сконфузився з цінами на продукти. Фото, де м’ясо по 20 грн за кілограм, опублікували в соцмережі, підписавши “Для Тищенка”.
  • В українських магазинах та на ринках рекордно подорожчало м’ясо. Найбільше зросла в ціні курятина.
  • У столиці журналісти відвідали Бессарабський ринок і дізналися, наскільки реальні ціни на продукти, за якими купує продукти народний депутат від партії “Слуга народу” Микола Тищенко.

 

Джерело: novyny.live

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь