Графський парк, музей “Підземне місто” та інші унікальні об’єкти для ніжинців та туристів

 

 

 

 

22 листопада, під головуванням радника міського голови Сергія Охонька, у малій залі міськвиконкому відбулося засідання робочої групи щодо обговорення концепції  Графського парку і створення музею “Підземне місто”  в Ніжині.

Повідомляє «Нежатин».

У засіданні взяли участь спеціалісти архітектурного та інвестиційного відділів, управління культури та туризму, управління ЖКГ та Будівництва, археолог Іван Кедун.

Концептуальне бачення Графського парку полягає в створенні цілісного рекреаційного місця для  відпочинку ніжинців. Сергій Охонько підкреслив, що в парку важливо зберегти  автентичність і першозданну природу, врахувати охоронний статус об’єкту та його зоологічну складову.

“Нами не передбачено втручатися у гармонію природи Графського парку, – зазначив Сергій Миколайович, – наша мета – підкреслити її, щоб  ніжинці й гості міста могли відпочити на природі”.

У Графському парку та сквері Театральному планують облаштувати доріжки, по яким зможуть прогулюватися ніжинці, з матеріалом підсипки визначаться, вивчивши досвід інших міст.

Архітектор Леонід Воробйов запропонував облаштувати біля водойми парку цікаву локацію – місток. Він став би окрасою парку, і його облаштування не потребує особливих затрат.

Також в ході засідання не оминули увагою облаштування громадського простору біля хореографічної школи та прилеглої території (житловий мікрорайон біля ЗОШ №15)

Це один з найбільших у Ніжині мікрорайонів, але території для культурного відпочинку в ньому немає.  До того ж  одну із занедбаних будівель на його території “облюбували” представники неблагополучних верств населення, які порушують там спокій громади.

Тож на засіданні прийняли рішення про необхідність виділення коштів на проектування цього громадського простору.

Наступне питання наради – нерозгадані таємниці Ніжина, унікальні підземелля далекого 17 ст, які розташовані під площею перед Храмом всіх Святих.

Археологи та дослідники мають розробити комплексну візію розвитку цих підземель. “У фіналі ми повинні мати  комплексну споруду, з наповненням історичними артефактами, яка приваблюватиме туристів, як унікальний історичний об’єкт”, – підкреслив Сергій Охонько.

Як уже обговорювалося раніше, бачення щодо цих приміщень полягає в наступному:  потрібно накрити ці  підземелля скляною  пірамідою, а під її надійним накриттям розташувати  ТЦЦ (туристично-інформаційний центр), в якому можна розмістити чимало цікавинок про наше місто. Тут же, під цією скляною пірамідою буде і вхід до таємничого  підземелля.

Це виглядатиме цікаво й оригінально…

Начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак зауважила, що насамперед об’єкту підземелля потрібно надати статус пам’ятки, ввести в комунальну власність міста, присвоїти адресу, зробити технічний паспорт і оформити земельну ділянку. Тільки після цього з об’єктом можна буде працювати далі.

Далі стане можливою розроблення проєктно-кошторисної документації, й стане зрозуміло, яка повна вартість реалізації цього об’єкту, це надасть  можливість звертатися до державного бюджету та до інших фондів, які фінансують подібні проєкти. Так, спільними зусиллями,   крок за кроком,  протягом кількох років проєкт “Підземне місто” буде реалізовано.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь